Zdravlje

BiH bilježi rekordan broj zaraženih. Stručnjak za Raport objasnio šta je uzrok

Današnjih novih 453 slučaja zaraze koronavirusom u BiH predstavlja rekord u našoj zemlji. I zemlje okruženja, ali i većina evropskih zemalja, bilježe rast zaraženih. U nekim državama zadnjih dana imaju veći broj novooboljelih nego u periodu april-maj.

U razgovoru za Raport infektolog dr. Ednan Drljević ističe kako se na osnovu jednog dana ne bi trebalo govoriti o skoku, već je neophodno pratiti u kontinuitetu od barem 15 dana broj zaraženih na 100.000 stanovnika. Ako se u dužem periodu krivulja penje, onda je to skok, ističe dr. Drljević.

Reprodukcioni indeks

„Važno je da se testira što više pacijenata, jer samo tako možemo imamo tačniji broj novozaraženih. Najbolji pokazatelj stvarne situacije je odnos broja testiranih i novozaraženih, a on se u BiH kreće od 10 do 10,5 posto.

Kada govorimo o brojevima, ne smijemo zanemariti ni koji se testovi tumače i ulaze u statistiku. Ako su ubrojani i serološki testovi za putovanja ili kontrolni testovi, to nam ništa ne znači. Povećavaju broj, a nemaju nikakav epidemiološki značaj“, stav je dr. Drljevića.

Posebno naglašava reprodukcioni indeks, koji se u BiH mjeri, ali se javno ne objavljuje.

Na pitanje da li su nam potrebne nove restriktivne mjere ili je dovoljno strogo pridržavanje postojećih, dr. Drljević ističe da je trenutno najvažnije nabaviti vakcine protiv sezonske gripe i provesti vakcinaciju.

„Vrijeme je da pravimo vakcinalnu kampanju. Vakcina protiv gripe nema nikakve kontraindikacije. Ne daje se djeci mlađoj od 6 mjeseci, a čak je mogu primiti i alergične osobe u kontroliranim uvjetima. Također, postoji i vakcina protiv pneumokokne upale pluća, koja je preporučljiva za stariju populaciju te se treba omogućiti pacijentima da je kupe“, preporučuje dr. Drljević.

Naš sagovornik, ipak, upozorava kako se u ovom periodu godine očekuje povećanje broja zaraženih. Razlog je boravak u zatvorenim prostorima, što pogoduje širenju virusa. Zbog toga preporučuje stalno vlaženje sluznice nosa slanom otopinom ili kapima koje sadrže morsku so, jer je dokazano da isušen zrak pogoduje širenju koronavirusa.

Obavezna maska

„Održavanje distance je i dalje važno, posebno u zatvorenom prostoru. Nošenje maske je obavezno, a svakako treba izbjegavati skupove na kojima se viče, poput sportskih događaja, ili koncerte. Kod glasnog govora ili pjevanja virus se širi i do 10 metara, pa tu distanca od dva metra ne pomaže.

U zatvorenim prostorima je 80 posto veća šansa zaraze“, kaže dr. Drljević.

Prijenos gripe i koronavirusa skoro je identičan, pa se ove godine očekuje manji broj oboljelih zbog maski i održavanja distance. Zbog toga je, govori dr. Drljević, najvažnije vakcinisati barem 20 posto stanovništva.

Na pitanje odnosi li se to i na škole, dr. Drljević kaže kako nema takve informacije, ali naglašava da bi nastavnici mogli biti superširitelji virusa. Zbog toga preporučuje da se nastavno i medicinsko osoblje testiraju kada god treba. Posebno što, kako kaže, poznaje medicinare koji rade sa covid pacijentima, a nikada nisu testirani.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare