Vijesti

BiH na katastrofalnom drugom mjestu: Evo kako se mijenjao poredak zemalja po smrtnosti od korona virusa

Na YouTube kanalu iz Norveške objavljen je video snimak o 20 država u kojima je najveći broj preminulih od korona virusa na milion stanovnika.

Uzeti su podaci od kraja januara prošle godine kada su prvi smrtni slučajevi registrovani u Kini do sredine ovog mjeseca.

Bosna i Hercegovina se prvi put među ovih 20 zemalja pojavila 11. novembra prošle godine kada je imala više od 500 preminulih na milion stanovnika. Nažalost, već 1. decembra prošle godine bila je među deset država sa više od 800 preminulih na milion stanovnika.

Na neslavno drugo mjestu po smrtnosti od korona virusa dolazimo 21. septembra ove godine kada smo imali više od 3.100 preminulih na milion stanovnika. To je ostao slučaj do danas.

PROČITAJTE  Michael Roth: Njemačka stoji na strani onih koji rade za demokratsku i evropsku budućnost BiH

Od BiH je u goroj situaciji samo Peru, ova južnoamerička država ima skoro 6.000 smrtnih slučajeva na milion stanovnika. Od država iz regije na ovoj neslavnoj listi su Sjeverna Makedonija koja je na trećem mjestu, Crna Gora koja na petom mjestu, Slovenija koja je na 14. mjestu i Hrvatska koja je na 18. mjestu.

U Bosni i Hercegovini je od početka pandemije preminulo 10.712 osoba. Kao glavni razlozi velike smrtnosti navode se kasni početak vakcinacije i mali broj vakcinisanih.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare