Sport

BiH odbila izručenje Hrvatskoj. Zoranu Mamiću sudit će se u odsustvu zbog pljačke u Dinamu

Nakon što su nadležna tijela Bosne i Hercegovine odbila izručenje Zorana Mamića Hrvatskoj njemu će se, u nastavku krivičnog postupka pred osječkim Županijskim sudom za koruptivna djela na štetu Nogometnog kluba Dinamo, suditi u odsutnosti, objavili su sa suda.

Izvanraspravno vijeće osječkog Županijskog suda donijelo je takvu odluku nakon što je utvrđeno da su pravosudna tijela i Ministarstvo pravde BiH zaključili da nisu ispunjene pretpostavke iz Ugovora između Hrvatske i BiH o izručenju Zorana Mamića Hrvatskoj, rekao je glasnogovornik suda Miroslav Rožac.

Izvlačenje novca

Ističe kako je vijeće utvrdilo da su ispunjene pretpostavke za suđenje u odsutnosti, budući da je optuženi u bijegu na prostoru BiH, nije dostižan hrvatskim pravosudnim tijelima niti izručen Hrvatskoj te da također nisu ispunjene pretpostavke za suđenje u stranoj državi, prenosi HRT.

Protiv odluke o suđenju u odsutnosti nezadovoljna stranka ima pravo žalbe u roku od tri dana, a o žalbi odlučuje Visoki kazneni sud, navode na osječkom sudu.

U drugom suđenju za izvlačenje novca iz NK Dinama, koje je na osječkom sudu započelo početkom marta 2021., Uskok (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala) tereti braću Zdravka i Zorana Mamića te još petoricu okrivljenika da su zagrebački klub oštetili za oko 200 miliona kuna (blizu 52 miliona KM).

Do sada je održana samo jedna rasprava na kojoj je pročitana optužnica, a Zoran Mamić pobjegao je u BiH nakon što je, polovicom marta 2021., Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu osječkog suda s prvog suđenja završenog u junu 2018.

Mamića je tada sud, uz smanjenje kazne za tri mjeseca, pravosnažno osudio na četiri godine i osam mjeseci zatvora.

Druga optužnica

U drugoj optužnici prvookrivljenog Zdravka Mamića, koji je također u bijegu u BiH, te još šestoricu okrivljenika tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, izvlačenjem novca oštetili klub za oko 200 miliona kuna.

Uz Zdravka i Zorana Mamića, optužnicom Uskoka obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare