Politika

BiH povlači ambasadora iz Beograda, šta to ustvari znači? Dizdarević za Raport: Ovo naslućuje na oštrije djelovanje

Ministarstvo vanjskih poslova BiH Bisera Turković danas je pozvala ambasadoricu BiH u Beogradu Aidu Smajić na ‘hitne konsultacije’.

Rezultat je to niza događaja od jučer. Prvo je na graničnom prijelazu Uvac, prlikom prelaska u Srbiju, uhapšen FUP-ovac Edin Vranj zbog navodnih ratnih zločina u Goraždu.

Pozvan “na kaficu”

Protiv Vranja se vodila i istraga u Tužilaštvu BiH, ali je ona obustavljena.Nakon toga, Predsjedništvo BiH, tačnije predsjedavajući Željko Komšić, pozvao je na razgovor ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića. Međutim, Đorđević je odbio doći na sastanak.

Okolnosti i način na koji je poziv išao još uvijek nije do kraja rastumačen. Naime, iz Komšićevog kabineta tvrde da ih je Đorđević odbio preko sekretarice, dok Đorđević tvrdi da je to laž i da ga je Komšić pozvao “na kaficu”.No, samo prepucavanje između ambasadora i predsjednika države može se nazvati diplomatskim skandalom, posebno jer se diplomatske prepiske drže uglavnom tajnim.

Vrlo brzo nakon toga ministrica Turković pozvala je na hitne konsultacije ambasadoricu BiH u Beogradu.No, šta to znači za diplomatske odnose dvije države?

Kontaktirali smo iskusnog bh. diplomatu Zlatka Dizdarevića. On je za Raport komentirao cijelu situciju i preveo nam diplomatski jezik.

“Ambasadorica je pozvana na konsultacije. To je uobičajena diplomatska praksa u svijetu koja usuštini predstavlja prvi osnovni pokazatelj neslaganja sa odlukom koja je povod. Prvi znak jedne vrste pokazivanja neslaganja i upozorenja da ukoliko se ne razmotri ta odluka i povuće da onda država na koju se to odnosi, a to u ovom slučaju smo mi, naslućuje da ćemo preuzeti neke konkretnije i oštrije diplomatske korake”, pojasnio nam je Dizdarević.

PROČITAJTE  Džaferović: Dodik može pocijepati mir, ali ne i Bosnu i Hercegovinu

Ozbiljan gaf

Također, navodi da nije sve krenulo od hapšenja Edina Vranja te da je to samo jedan od događaja koji pokazuje odnos između ove dvije zemlje koji zasigurno zategnut.

Zlatko Dizdarević: Serija provokacija

“Ovo je samo jedan koji je sve podigao na ozbiljniji nivo. Sve je krenulo o monumentalnog memorijalnog centra. Sve su to igranke koje pokazuju nepostajenje dobrih odnosa između dvije zemlje. To je sve serija provokacija koji pokazuju da se ovo sve može podići na još jedan nivo, lošiji nego što to bilo do sada”, pojasnio je Dizdarević za Raport.

Također, osvrnuo se i na to da ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević nije htio doći na sastanak.

“Mislim da je to krajnje neobično i da je to malo ozbiljniji stepen provokacije. Prema mom mišljenju ako ne dođe na poziv Predsjedništva to je nepriznavanje države BiH. Prema svim diplomatskim logikama je to to. On je to uradio po uzorku na Dodikovom ponašanje. Ambasador time podvlači praksu da ne želi da komunicira sa Predsjedništvom dok Dodik ne prisustvuje. Odbijanje da se dođe na poziv Predsjedništva je gest nepriznavanja te države. To je onda već ozbiljniji gaf. Naravno, sve ovo što sam rekao odnosi se na slučaj da je ambasador pozvan prema svim protokolima”, istaknuo je Dizdarević.

PROČITAJTE  Ambasada BiH zatražila od srbijanskih vlasti informacije o Edinu Vranju. Turković: Pozivali smo ih da poštuju ugovore

Međutim, ako je tačno da je ambasador Srbije pozvan telefonom na kafu, Dizdarević ističe kako je to skandalozno i kako je takav postupak greška bh. strane.

“Pozivi ambasadorima uvijek se obavljaju po striktnim diplomatskim pravilima. S obzirom na situaciju u Ministarstvu vanjskih poslova i Predsjedništvu, te na savjetnike koji se nikada nisu sreli sa diplomatijom, ne bi čudilo da je došlo do propusta”, potcrtava Dizdarević.

Dodao je da ovo još uvijek nije najniža tačka diplomatskog odnosa dvije zemlje.

“Poziv na konsultacije je rutinski gest koji pokazuje da postoje nesuglasice. To je prvi signal da stvari ne idu normalnim tokom i da se ne dešavaju na normalan način”, zaključuje Đorđević.Povezani postovi: