Politika

BiH pozvana da bude dio i EU mehanizma nabavke vakcine protiv covid-19

Zahvaljujući izuzetnoj koordinaciji Ministarstva civilnih poslova BiH, delegacije Evropske unije u BiH i nadležnih zdravstvenih institucija Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH, Bosna i Hercegovina je pozvana da iskaže potrebe za vakcinom protu COVID-19 zaraznog oboljenja, a u sklopu EU mehanizma nabavke, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova.

"Slijedeći kontinuirane upite Ministarstva civilnih poslova BiH o mogućnosti uključenja Bosne i Hercegovine u EU mehanizam nabave, Glavna direkcija za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije (DG NEAR), putem delegacije Evropske unije u BiH, pozvalo je Bosnu i Hercegovinu da iskaže svoje potrebe za količinom vakcina. Ovim pozivom, pored COVAX mehanizma, Bosni i Hercegovini se otvara mogućnost da bude dio i EU mehanizma nabavke što je glavni i jedini preduvjet maksimalne sigurnosti u procesu nabavke vakcina", navode u saopćenju.

Od početka pregovora i otvorenih opcija za nabavku vakcina Ministarstvo civilnih poslova BiH pronalazi mehanizme kojim bi u najkraćem roku pomoglo građanima BiH.