Svijet

Bill Gates dao procjenu: Kada će siromašne zemlje dobiti vakcinu

Siromašnije zemlje u najboljem će slučaju kasniti od 6 do 8 mjeseci s nabavkom vakcina protiv covida-19 u odnosu na bogatije zemlje, procijenio je u srijedu filantrop Bill Gates.

U intervjuu za Reuters Gates je kazao da je raspodjela vakcina izuzetno veliki problem koji izlaže pritisku globalne institucije, vlade i proizvođače lijekova.

“Svaki je političar pod pritiskom da se izbori da svoju zemlju dovede na početak reda”, kaže Gates.

Fondacija Billa i Melinde Gates do sada se obvezala odvojiti 1,75 milijardi dolara za borbu protiv pandemije covida-19 uključujući u okviru programa COVAX za pravednu raspodjelu vakcina koji vodi Svjetska zdravstvena organizacija.

Plan je COVAX-a raspodijeliti do kraja godine 2,3 milijarde doza vakcina među kojima 1,8 milijarda doza besplatno za siromašne zemlje. Nada se da će prve isporuke biti realizirane u februaru.

Gates kaže da će raspodjela vakcina preko COVAX-a u početku biti skromna.

Gates je u srijedu u pismu u kojemu objavljuje prioritete fondacije, napisao kako vjeruje da će ljudi koji žive u bogatijim zemljama svjedočiti kraju pandemije i povratku normalnom životu do kraja godine, pod uvjetom da vakcinacijom bude obuhvaćeno 70 do 80 posto stanovništva.

Dodao je kako je pandemija rezultirala i nečim dobrim – značajnim ubrzavanjem u razvoju vakcine poput onog koji počiva na tehnologiji glasničke RNK koju koriste kompanije BioNTech/Pfizer i Moderna.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare