Svijet

Bill Gates kritizirao sporost sistema: Niko ne bi trebao platiti ni dolar ako će čekati test sedmicu

Većina testova na koronavirus su besmisleni i predstavljaju “čisto gubljenje”, rekao je Bill Gates.

Osnivač Microsofta rekao je to jer je, kako je naveo, potrebno previše vremena da ljudi na vrijeme saznaju rezultate kako bi se mogli samoizolirati.

Predsjednik SAD-a Donald Trump ukazao je na povećanje kapaciteta za testiranje u SAD-u, čak je nazvao zemlju “svjetskim primjerom” zbog toga koliko testova se izvrši svaki dan.

Međutim, vrijeme potrebno za dobijanje rezultata mnogih od tih testova postalo je toliko dugo da su mnogi zdravstveni zvaničnici rekli da nisu od pomoći kada je u pitanju zaustavljanje epidemije širom zemlje.

“Najjednostavnija stvar s takvim ludostima je da ne treba nekome davati novac za dobijanje testa za koji je potrebno više od 48 sati da se rezultat dobije”, rekao je Gates za televiziju CNBC.

“Taj test je potpuni otpad. I na sve ove brojeve o tome koliko testiramo, većina je samo potpun otpad”, ocijenio je on.

Laboratorije širom SAD-a zaostaju u obradi i isporuci rezultata testova jer porast slučajeva koronavirusa opterećuje njihove sisteme.

Vrijeme za dobijanje rezultata na covid-19 testove može trajati nekoliko dana do sedmice ili duže za mnoge pacijente, saopćile su ranije ovog mjeseca dvije najveće kompanije za laboratorijsku dijagnostiku u zemlji.

“Trenutno, ako čekate više od tri dana, ponekad i sedam dana da biste dobili test, niko ne bi trebao da plati 1 dolar za to. To je suludo”, rekao je Gates.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare