Svijet

Bill Gates: Neće biti povratka na normalno do 2022.

Suosnivač Microsofta Bill Gates vjeruje da je povratak u normalno za SAD dalje nego što ljudi očekuju, unatoč tome što je vakcina za covid-19 odobrena i što je počela njena distribucija.

Gates, koji je putem svojih fondacija donirao milione za vakcinu, kazao je da bi do ljeta 2021. Sjedinjene Američke Države trebale biti “puno bliže normalnom nego što smo sada”, no da će potpuni povratak u normalu vjerovatno biti moguć tek nakon 2022 .

Milijarder je u nedjelju rekao CNN-u da će postojati rizik od vraćanja virusa biti moguć “ako ne pomognemo drugim zemljama da se riješe ove bolesti i ako stope vakcinacije u SAD-u ne budu visoke”.

Gates smatra kako bi velika javlja okupljanja trebala i dalje biti zabranjena, a rekao je i kako bi “nažalost većina barova i restorana u zemlji trebala bi biti zatvorena kako bi se suzbile stope zaraze. Kazao je kako bi barovi i restorani u SAD-u trebali biti zatvoreni idućih četiri do šest mjeseci. Stvarni povratak u normalu, smatra, moguć je tek nakon 12 do 18 mjeseci ako se učini sve što je potrebno za suzbijanje zaraze.

Gates je također izrazio zabrinutost zbog nespremnosti predsjednika Donalda Trumpa da prizna predsjedničke izbore, za što tvrdi da komplicira distribuciju vakcine.

“Prijelaz vlasti to komplicira, ali nova administracija je voljna osloniti se na stvarne stručnjake, a ne napadati te stručnjake,” rekao je tehnološki mogul.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare