Bill Gates uložio je milione dolara u australsku kompaniju koja ima plan hraniti krave morskom travom kako bi manje podrigivale
Svijet

Bill Gates uložio milione dolara u firmu koja pokušava smanjiti podrigivanje krava

Bill Gates uložio je milione dolara, tačnije 12, u australsku kompaniju koja ima plan hraniti krave morskom travom kako bi manje podrigivale. I kako bi se na taj način smanjile emisije stakleničkih plinova, piše Guardian.

Fondacija Breakthrough Energy Ventures koji je osnovao Gates 2015., uložila je u start-up Rumin8 sa sjedištem u Perthu. Jeff Bezos, osnivač Amazona, i kineski poduzetnik Jack Ma također podupiru Gatesov fond Breakthrough.

Bill Gates uložio milione dolara u Rumin8

Rumin8 razvija niz dodataka prehrani krava kako bi se smanjila količina metana, snažnog stakleničkog plina, kojeg krave proizvode kad podriguju. Hrana uključuje crvene morske alge i biljke s pašnjaka koje kopiraju ‘prirodni anti-metanogeni spoj‘. I smanjuju proizvodnju metana.

Preživači koji proizvode puno plinova često se ne smatraju značajnim uzrocima klimatske krize. Za razliku od automobila ili elektrana. A li svako grlo iz uzgoja može izbaciti oko 100 kg metana godišnje, što je jednako spaljivanju oko 3.500 litara benzina.

U kombinaciji, sve to doprinosi povećanju nivoa metana, plina koji zadržava toplinu 80 puta učinkovitije od ugljičnog dioksida. I raste u emisijama na globalnom nivou. Prošlogodišnja studija pokazala je da su kombinirane emisije metana 15 najvećih svjetskih mesnih i mliječnih kompanija veće od ukupnih emisija nekoliko najvećih svjetskih zemalja. Uključujući Rusiju, Kanadu i Australiju.

SAD i zemlje EU-a su među onim zemljama koje su se obvezale smanjiti emisija metana za 30 posto do 2030. Ali s obzirom da se očekuje porast konzumacije mesa u svijetu u nadolazećim decenijama, neke su kompanije počele tražiti načine kako da se smanji utjecaj koji na klimu ima milijardu krava iz uzgoja.

Gates već dugo govori o utjecaju jedenja mesa na klimu

Istraživanja su tako pokazala da dodavanje morske trave hrani za krave može smanjiti stvaranje metana u njihovim crijevima za više od 80 posto. Gates već dugo govori o utjecaju jedenja mesa na klimu. Zagovara da se ljudi u potpunosti prebace na konzumaciju sintetičke govedine.

‘Želimo pronaći rješenja za emisije metana od uzgoja stoke. Prednosti tehnologije koju smo osmislili itekako su vidljive‘, rekao je David Messina, direktor Rumin8, koja će iskoristiti sredstva za komercijalizaciju svog proizvoda.

‘Naši laboratorijski pokusi daju izvrsne rezultate, naša ispitivanja na životinjama ih slijede. A finansijsko modeliranje koje provodimo pokazuje da ćemo moći isporučivati naše proizvode po komercijalnoj cijeni.‘Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare