Vijesti

Bilsena Šahman za Raport: Glasam kako ja želim, bez obzira na posljedice. Vjerovatno ću glasati i za novu Vladu KS

Nakon što je prikupljeno 18 potpisa za smjenu aktuelne Vlade Kantona Sarajevo, iščekuje se sjednica na kojoj će doći do glasanja.

Poznato je da će za smjenu Vlade koju vode SDA, SBB i DF glasati zastupnici okupljeni oko “Četvorke” (SDP, NiP, NS i NBL).

Oni ističu da pored ovih 18, na svojoj strani imaju još neke zastupnike. Jedno od imena koje se najćešće spominje jeste Bilsena Šahman. Ona je zastupnica SBB-a, a sve su glasnije špekulacije da će istupiti iz ove stranke i pridružiti se “Četvorci”.

Za Raport je govorila otvoreno i direktno.

Ponovo se špekulira da napuštate SBB. Da li je tačno da prelazite u SDP?

Ne. Ne znam odakle ta informacija da prelazim u SDP.

Da li prelazite u NiP?

Ne prelazim ni u jednu stranku.

Da li je tačno da ste vi 19. glas za smjenu Vlade Kantona Sarajevo?

Ima 18 potpisa za smjenu ove Vlade, tako da ja nije važno hoću li ja glasati ili ne. A ja, zato što je na čelu ove Vlade premijer Mario Nenadić, koji daje posljednje napore da uradi nešto, protiv njega ne mogu dići ruku. Jer on je zaista čovjek koji se trudi i radi, a druga je stvar što on nema podršku niti od SBB-a, niti od SDA, niti od DF-a. Oni su ga doveli tu, oni su ga molili da dođe, sve te tri stranke koje su još u vlasti, on nema njihovu podršku za napore koje ulaže i nema s kim da radi. I Jusko je tu, i Krivić je tu, i Jasna Agić koja radi punom parom, iako je dala ostavku. Ja protiv tih ljudi ne mogu dići ruku.

PROČITAJTE  Dodik u Turskoj dobio poštansku markicu sa svojim likom

Kako ocjenjujete rad Vlade KS? Premijer ima konstantni problem sa Ministarstvom zdravstva. Nakon ostavke Rusmira Mesihovića, na njegovo mjesto je došao Draško Jeličić, koji je istovremeno ministar privrede. Kanton Sarajevo je u vrijeme pandemije koronavirusa praktično bez ministra zdravstva.

Mislim da se to nije desilo niti u jednoj državi u vrijeme pandemije. I da je blokirano izglasavanje novog ministra. To upravo pokazuje ono što sam rekla, da premijer Nenadić nema podršku. SDA je najprije mijenjala ministra, pa su u dva kruga mijenjali svoje prijedloge za ministre. DF je dao ministre koji nisu odgovarali, pogotovo ministar zdravstva što se i pokazalo da nije sposoban bio da bude na tom mjestu. SBB opet nije podržao neke stvari koje je trebao, tako da Mario Nenadić je tu sam na vjetrometini i rad Vlade je nemoguć u ovakvim uslovima. Oni su se dobro snašli na početku, odradili su puno dobrih stvari, ali mislim da u ovakvoj situaciji Vlada KS mora biti ekspertna vlada koja će imati podršku mnogo veću nego što je sada imaju.

Zašto se često špekulira o Vašem izlasku iz SBB-a i priklanjanju “Četvorki”?

“Zato što sam na nekim tačkama glasala suprotno od sadašnje većine i što sam podržala neke inicijative opozicije, poput zaključaka vezanih za zdravstvo, oko moratorija i zakona o policiji. Sve sam to radila nasuprot ove “trojke” i zato me prozivaju. Ja im kažem da ću to i dalje raditi, da ću podržavati sve ono što je u korist građana. Pa ko god to predložio, vlast ili opozicija. A oni neka se igraju sa brojevima.”

PROČITAJTE  Općinski sud u Sarajevu pokušava objasniti mjere zabrane napadaču na Senada Hadžifejzovića i Face TV

Kako u SBB-u reagiraju kada glasate mimo svog stranačkog kluba?

Pa, dosad nije bilo nekakve reakcije. Mi možemo da glasamo prema svom nahođenju, osim kada su neke ključne stvari u pitanju. Dosad nije bilo reakcije. Možda ubuduće bude reakcija da će me izbaciti, ali o tom-potom. Ja ću ostati pri svome, podržat ću sve što je dobro, bez obzira od koga došlo. Mene iz SBB već dugo niko nije kontaktirao ni za šta.

Hoćete li glasati za izbor nove Vlade KS?

Ima 18 glasova, znamo ko su, koji će oboriti ovu Vladu. Nova Vlada koja bude, ako bude stvarno ekspertna kako govore, vjerovatno ću ih i ja podržati. Neću pustiti da se radi kao što je sada slučaj, da se bojkotuje, da imamo moratorij, da su vezane ruke i da onda kao Vlada radi, a ne može raditi. Tako da podržat ću sve dobro što bude dolazilo, od koga god dolazilo i sa kakvim god se posljedicama suočila i od moje stranke i od drugih. Uopšte mi nije više važno, jer ovo je vrijeme kada više to ne trebamo gledati. Korona divlja, privreda nam je u kolapsu.Povezani postovi: