Svijet

Bio je veliki neprijatelj Pabla Escobara. Kolumbijski narkobos umro u američkom zatvoru

Bivši šef nekad moćnog kolumbijskog narkokartela Cali umro je u zatvoru u Sjedinjenim Američkim Državama.

U jednom trenutku, Gilberto Rodriguez Orejuela kontrolirao je većinu svjetske trgovine kokainom i bio je najveći neprijatelj još zloglasnijeg narko bosa Pabla Escobara.

Izručen Americi

Orejuela (83) čak je dobio nadimak Šahista zbog svoje vještine da ostane korak ispred suparnika i zakona.

No, 1995. mu je ponestalo sreće – uhapšen je u Kolumbiji i na kraju izručen SAD 2004. godine.

Bivši vođa kartela služio je 30-godišnju zatvorsku kaznu u Sjevernoj Karolini, gdje je, kako je objavila njegova porodica, preminuo nakon bolesti.

Na vrhuncu svoje moći, Orejuela je sa svojim bratom Miguelom vodio narkokartel Cali.

Prema američkoj agenciji za borbu protiv droga (DEA), Cali banda njih dvojice bila je odgovorna za 80% ukupne svjetske trgovine kokainom do sredine 1990-ih.

Taj su monopol ostvarilli tek nakon 1993. godine, godine kada je policija ubila dugogodišnjeg glavnog neprijatelja Rodrigueza Orejuele, Pabla Escobara, vođu kartela Medellin.

Dok je Escobarova banda imala zastrašujuću reputaciju u Kolumbiji zbog nasilja, braća Orejuela pokušali su se prikazati kao ugledni poslovni ljudi.

Kasnije su priznali da su koristili mito kako bi osigurali prijateljski tretman moćnih političara, pa ih vlasti nikada nisu tako aktivno progonile kao njihove suparnike iz Medellina.

Orejuela čak je sebe opisivao kao “poštenog farmaceutskog magnata” – što se odnosilo na lanac apoteka u vlasništvu njegove porodice.

Nemilosrdni kartel

Međutim, u praksi je kartel Cali bio nemilosrdno nasilan. Godinama su se njeni članovi borili sa suparnicima iz Medellina za kontrolu unosnih tržišta kokaina i ruta snabdijevanja.

Braća Orejuela, vjeruje se, stoje iza grupe Pepes odgovorne za smrt više od 60 rođaka i saradnika Pabla Escobara.

Stotine članova bandi, dilera droge i običnih ljudi ubijeno je u krvavom sukobu na terenu koji je kao rezultat zahvatio Kolumbiju tokom 1980-ih.

Propast kartela Cali konačno je počela 1995., kada je policija uhapsila Gilberta Rodrigueza Orejuelu u njegovoj luksuznoj kući u Caliju, gdje je navodno čučao u ormaru.

U roku od godinu nakon njegovog hapšenja, šest od sedam glavnih vođa kartela bilo je mrtvo ili iza rešetaka.

Njegov mlađi brat Miguel, uhapšen dva mjeseca nakon Gilberta, trenutno služi zatvorsku kaznu u SAD.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare