Nauka

BioNTech najavljuje različite cijene vakcine protiv covida 19: ‘Preuzeli smo značajan finansijski rizik’

‘Lightspeed’, svjetlosna brzina, naziv je projekta koji je sredinom januara pokrenula njemačka kompanija BioNTech. Radilo se ni više ni manje nego o razvoju vakcine protiv koronavirusa u rekordnom roku. I od tada projekt zaista napreduje brzinom svjetlosti. U pravilu razvoj neke vakcine traje osam do deset godina, no istraživači iz Mainza mogli bi dobiti odobrenje u SAD-u za svoju vakcinu za nešto više od godinu dana, piše Deutsche Welle.

Ona bi trebala biti spremno sredinom novembra, kada BioNTech i njegov partner, američki farmaceutski koncern Pfizer, namjeravaju podnijeti zahtjev za hitnu dozvolu u SAD-u. Trenutno dostupni podaci ukazuju na 90-postotnu zaštitu protiv COVIDA-19, objavili su BioNTtech i Pfizer u ponedjeljak. Ako dobiju dozvolu, bili bi time prvi u utrci za vakcinom na Zapadu.

I evropska Agencija za regulaciju farmaceutskih proizvoda EMA je već početkom oktobra najavila pokretanje postupka odobravanja vakcine. Ono se trenutno još ispituje u studiji u kojoj učestvuju desetine hiljada osoba. Kako bi se ubrzao postupak odobravanja, privremeni rezultati sada se kontinuirano provjeravaju sve dok ne bude dostupno dovoljno informacija za odluku o odobrenju, navodi EMA.

Terapija raka uz pomoć imunosnog sistema

Iza biotehnološke kompanije BioNTech stoje dvije glavne osobe: Ugur Sahin i Özlem Türeci. Već u januaru ove godine, kada je koronavirus bjesnio u Kini, a u Njemačkoj je rijetko ko bio ozbiljno zabrinut zbog mogućnosti pandemije, dvoje medicinara Sahin i Türeci su shvatili o čemu se radi i svoja su istraživanja usmjerili na razvoj vakcine protiv virusa. Tri mjeseca kasnije, imali su prve kandidate za vakcinu u kliničkom razvoju.

Dotada je njih dvoje bilo usredotočeno na borbu protiv raka. Njihov se pristup pritom značajno razlikovao od uobičajenog liječenja karcinoma. Budući da ne postoje dva pacijenta kod kojih je genetska mutacija stanica raka potpuno ista, pacijenti ne bi trebali biti jednoobrazno liječeni hirurškim zahvatima, kemoterapijom ili zračenjem, smatra ovo dvoje ljekara. Umjesto toga, svaki pacijent treba liječenje posebno prilagođeno njemu.

Pritom Sahin i Türeci koriste činjenicu da ljudsko tijelo često može pomoći samo sebi kad ga napadaju bakterije ili virusi. Njihov je cilj razviti imunoterapiju koja stimulira mehanizme samoizlječenja i šalje vlastite obrambene snage kako bi zloćudne tumore učinili bezopasnima.

Istraživanje kao središte života

Sjedište BioNTecha u Mainzu

“Vrlo sam rano shvatio da me zanima nauka”, rekao je Sahin kad mu je 2019. dodijeljena iranska nagrada za znanost Mustafa. Rođen u Turskoj, s četiri godine se s majkom preselio u Köln, gdje je njegov otac radio kao gastarbajter u tvornici Forda. Nakon završene srednje škole studirao je medicinu na Univerzitetu u Kölnu. “Zanimala me imunoterapija”, kaže ovaj 54-godišnjak, “i to kako funkcionira imunosni sistem, kako ga se može voditi da prepozna i napada stanice raka”.

Kao mladi istraživač, sa samo 20 godina, počeo je raditi u laboratoriju. “Imali smo predavanja od ujutro do 16 sati, no dok su moji kolege studenti onda išli kući, ja sam odlazio u laboratorij i tamo sam radio. Obično do 21 sat, 22 sata, ponekad i do 4 ujutro”, prisjeća se Sahin. Potom se biciklom vraćao kući.

Sahin je 1992. godine doktorirao s najvišom ocjenom, summa cum laude, a zatim je radio kao ljekar za internu medicinu i hematologiju/onkologiju na Univerzitetu u Kölnu, gdje je habilitirao 1999. godine. Potom se preselio u univerzitetsku bolnicu Saarland, gdje je upoznao svoju buduću suprugu Özlem Türeci.

Özlem Türeci: Briga za pacijente u središtu pažnje

Biontech surađuje i sa SAD-om i s Kinom

Özlem Türeci kćerka je jednog turskog ljekara koji je u Njemačku došao iz Istanbula. Kad je Sahin došao u Saarland, Türeci je tamo studirala medicinu. Danas predaje na Univerzitetu u Mainzu i smatra se pionirom imunoterapije raka. “Na mene je jako utjecao moj otac, koji je radio kao ljekar, i već kao djevojčica nisam mogla zamisliti nijedan drugi posao”, kaže Özlem Türeci.

“Otac je imao ordinaciju u našoj porodičnoj kući i mi smo se kao djeca igrali između pacijenata. Već tada nije bilo stroge odvojenosti između posla i privatnog života”, prisjeća se Türeci, prenosi Deutsche Welle. Od oca je preuzela i stavljanje brige o pacijentima u središte pažnje.

Kad su se Türeci i Sahin vjenčali 2002. godine, Sahin je već radio na univerzitetskoj klinici u Mainzu. Čak je i na dan vjenčanja Sahin bio u laboratoriju – prije termina u matičnom uredu, pa onda nakon njega.

Poduzetništvo: Rođenje BioNTecha

2001. godine Sahin i Türeci osnovali su biofarmaceutsku kompaniju Ganymed Pharmaceuticals, koja razvija imunoterapijske lijekove protiv raka. 2016. godine firma je prodana za 422 miliona eura. 2008. njih dvoje osnivaju BioNTech. Tu prije svega rade na razvijanju tehnologije i lijekova za individualiziranu imunoterapiju raka. Međutim, do sada niti jedan od tih lijekova nije razvijen do stepena na kojem bi se dobila dozvola za korištenje.

Sahin je izvršni direktor BioNTecha i predaje na Univerzitetu u Mainzu, njegova supruga Türeci je direktorica Medicinskog odjela, odgovorna je za klinički razvoj i predaje kao privatni docent također u Mainzu.

Andreas Kuhn, jedan od bliskih saradnika bračnog para rekao je za Sahina povodom dodjele nagrade Mustafa: “Rijetko sam susreo nekoga ko je tako pametan poput gospodina Sahina. On je uvijek jedan korak ispred drugih. Kad dođete s novom idejom, on Vas već tu čeka, u načelu ju je već predvidio.”

Ugur Sahin i Özlem Türeci

“Gospodin Sahin me nadahnuo od samog početka i to je jedno od njegovih umijeća, da može nadahnuti ljude”, kaže Kuhn. Sahin ne uvjerava samo naučnim argumentima, već i potakne čovjeka vlastitim entuzijazmom.

Trenutno u BioNTechu radi više od 1.300 zaposlenika iz preko 60 zemalja, pri čemu su više od pola njih visoko obrazovane žene – oko četvrtine ih ima doktorsku titulu. U oktobru je kompanija napravila iskorak na međunarodni parket na američkoj berzi tehnologija Nasdaq – i od tada neprestano raste.

Nada počiva na BNT162b2

Türeci kaže kako je njezino načelo da treba prepoznati stvari koje uistinu ne možemo promijeniti i prihvatiti ih. No istovremeno je potrebno odlučno i hrabro usredotočiti se na stvari na koje možemo utjecati, a njih je često puno više nego što se u početku misli.

Sahin i Türeci pokazuju hrabrost i u ovoj krizi. “Kako bi mogli odmah osigurati dovoljne količine za komercijalnu prodaju u slučaju odobrenja naše vakcine BNT162b2, već sada ulažemo velika sredstva u proširenje proizvodnih kapaciteta. Na dva mjesta u Idar-Obersteinu i Mainzu, proizvodne linije već rade danonoćno”, navodi se u aktuelnom poslovnom izvještaju BioNTecha. “Naš je cilj od početka bio paralelno poduzimati važne korake kako bismo ostali unutar zacrtanog vremenskog okvira”, rekao je Sahin u intervjuu za drugi program njemačke televizije ZDF, prenosi Deutsche Welle.

Dugogodišnji istraživački rad u međuvremenu je i finansijski vrlo isplativ za ovaj istraživački par. Ugur Sahin drži 18 posto dionica BioNTecha i s uspjehom kompanije preko noći je postao jedan od 100 najbogatijih Nijemaca – barem na papiru.

BioNTech najavljuje različite cijene vakcina protiv covida 19

Cijena vakcina protiv covida 19 bit će niža no što je na tržištu uobičajeno za takve projekte i određivat će se različitim modelima, ovisno o zemlji odnosno dijelu svijeta, objavila je u utorak njemačka biotehnološka kompanija BioNTech.

Farmaceutske kompanije utrkuju se s vremenom u razvoju vakcine protiv covida 19, kojim se do početka ove sedmice zarazilo više od 50 miliona ljudi širom svijeta a od posljedica zaraze umrlo je njih 1,2 miliona.

BioNTech je u ponedjeljak s američkim partnerom Pfizerom objavio da je njihova vakcina protiv covida 19 “učinkovita više od 90 posto”, prema prvim rezultatima treće faze kliničkog ispitivanja.

Dvije kompanije izvijestile su da će do kraja mjeseca podnijeti američkom regulatoru zahtjev za registracijom vakcine.

Njegova cijena odražavat će finansijske rizike koje su preuzeli investitori u privatnom sektoru, istaknuo je pak na na internetskom skupu u organaciji Financial Timesa direktor strategije BioNTecha Ryan Richardson.

Iako je kompanija dobila podršku njemačke vlade, rizici koje su preuzeli privatni ulagači zaslužuju određenu finansijsku “nagradu” od prodaje buduće vakcine, smatra Richardson.

“Preuzeli smo značajan finansijski rizik. Pribavili smo novac na tržištu kapitala”, istaknuo je čelnik njemačke kompanije.

U seprembru njemačko ministarstvo istraživanja i razvoja odobrilo je BioNTechu 375 miliona eura, uz uvjet da ispune određene zahtjeve, uključujući ubrzani razvoj i proizvodnju vakcine, podsjeća Reuters.

Najavljuje i da će cijena vakcine biti niža no što je na tržištu uobičajeno u takvim projektima.

„Težili smo uravnoteženom pristupu koji uvažava činjenicu da inovacije zahtijevaju kapital i ulaganje, pa planiramo odrediti cijenu vakcine znatno nižu no što bi na tržištu bilo uobičajeno s obzirom na našu poziciju i sa ciljem široke dostupnosti u svijetu”, objasnio je Richardson.

„Očekujem različite modele određivanja cijena u pojedinim dijelovima svijeta”, dodao je direktor njemačke kompanije, ne želeći ulaziti u pojedinosti.

Istaknuo je takođe da je cilj dva partnera, isporučiti 1,3 milijarde doza u 2021., iziskivati znatno intenziviranje proizvodnje sve do druge polovine iduće godine.

Najavljuje “značajnu opskrbu” u prvoj polovini godine, dodajući ujedno da će povećavati proizvodnju tokom cijele 2021.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare