Ekonomija

Bitcoin oborio rekord: Kriptovaluta dosegla nivo od 56 hiljada dolara

Bitcoin je danas dosegao rekordnu cijenu, trenutno je iznad 65 hiljada američkih dolara. Kriptovaluta se probila iznad svog prethodnog maksimuma od 64.889 dolara iz aprila ove godine.

U 24 sata je porastao za 4.2% te se sada bitcoin prodaje za oko 65.607 dolara, javlja Coindesk.

Rast vrijednosti bitcona uslijedio je nakon što je jučer pokrenuto prvo berzovno trgovanje bitcoin futuresima.

ETF ProShares Bitcoin Strategy počeo je trgovati po cijeni od 40 američkih dolara po dionici pod skraćenicom naziva BITO i završio na pet posto.

Fond ProShares prvi je od nekoliko ETF-a koji se tek očekuju vidjeti na Wall Streetu. VanEck, Invesco, Valkyrie i Galaxy Digital su među nekoliko investicijskih tvrtki koje su se prijavile kod Komisije za vrijednosne papire i berze za pokretanje bitcoin ETF-ova.

Vrijednost bitcoina porasla je ovaj mjesec u trenucima iščekivanja početka berzovnog trgovanja futuresima te zahvaljujući činjenici da ga je počeo kupovati sve veći broj institucionalnih investitora.

Cijena mu je porasla unatoč stalnim kritikama CEO-a JPMorgan Chasea Jaimea Dimona, koji je nedavno izjavio da je bezvrijedan.

“Odobrenje ETF-a prekretnica je za industriju”, rekao je predsjednik bitcoin zaklade Brock Pierce u izjavi za CNN Business.

“Ovaj trenutak se dugo čekao. Brojni poduzetnici i tvrtke još od 2013. čekaju ovo, otkad su zatražili odobrenje od regulatora”, dodao je.

“Počinje era u kojoj mali ulagači mogu ulagati direktno u bitcoin putem ETF-a i služi kao daljnja potvrda bitcoina i kriptovaluta u cijeloj zemlji i na globalnoj osnovi”, dodao je Pierce.

Stručnjaci ističu da će ETF približiti bitcoin masama i omogućiti prosječnom investitoru da sudjeluje u trgovanju a da ne rudare sami.

“Vjerujemo da je mnoštvo ulagača s nestrpljenjem iščekivalo pokretanje bitcoin povezanog ETF-a nakon višegodišnjih napora za njegovo pokretanje”, rekao je u saopćenju u ponedjeljak izvršni direktor ProSharesa Michael Sapir.

“BITO će proširiti dostupnost bitcoina velikom dijelu ulagača koji imaju brokerske račune i trguju dionicama i ETF-ovima, ali ne žele prolaziti proces registracije u raznim mjenjačnicama.”

Važno je napomenuti da kupovinom ProShares ETF-a ne postajete izravni vlasnik bitcoina, već se samo kladite na buduću cijenu te kriptovalute.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare