Vodit će istraživački centar

Bivša austrijska šefica diplomatije Karin Kneissl emigrirala u Rusiju

Bivša ministrica vanjskih poslova Austrije Karin Kneissl, koja je dospjela u međunarodne naslove nakon što je plesala s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na svom vjenčanju 2018. godine, emigrira u Rusiju kako bi vodila istraživački centar, prenosi Euractiv.

Kneissl je bila ministrica vanjskih poslova Austrije između 2017. i 2019. godine, ali je od tada pala u nemilost zbog svojih proruskih obraćanja. Sada je preuzela posao da vodi Gorki centar, koji je povezan sa Univerzitetom u Sankt Peterburgu i bavi se geopolitikom.

"Bila sam suosnivač Centra Gorki i vodim ga. Pošto tamo ima puno posla i centru treba mnogo pažnje, ja to ne mogu da radim sa strane i odlučila sam da se preselim u Sankt Peterburg radi ovog posla", rekla je ona za TASS.

Kneissl je rekla da je već dobila sve papire, kao što je radna viza, i da se “preselila u stan u Sankt Peterburgu”.

Izvještava se da joj je Kremlj direktno pomogao da se preseli u Rusiju. Čak su i njeni poniji dovezeni u zemlju ruskim vojnim avionom, prenosi ruski medij Insider.

Kneissl je postala jedan od najistaknutijih bivših evropskih političara koji su se posljednjih godina zaposlili u Rusiji.

Godine 2021. prihvatila je poziciju u odboru ruskog naftnog giganta Rosnjefta, ali ju je napustila u maju prošle godine nakon višemjesečnog pritiska poslije ruske invazije na Ukrajinu.

Kneissl je već emigrirala iz Austrije u Francusku 2022.

U intervjuu za RTL tada je rekla da njen odlazak nije bio dobrovoljan i da je "morala pobjeći" iz Austrije zbog "de facto zabrane rada" i velikog neprijateljstva.