Nova imenovanja

Bivša Čovićeva savjetnica u rukovodstvu FIPA-e, DEMOS-ov Šilj na čelu SZZP institucija BiH

Sanja Bazina Crnokić: Danas objavljena odluka o imenovanju

Jovan Šilj, kadar partije DEMOS, koja je u koaliciji s SNSD-om od danas je i zvanično zamjenik direktora Službe zajedničkih poslova institucija BiH. Rješenje o tome da je Vijeće ministara BiH imenovalo Šilja na ovu poziciju objavljeno je danas u Službenom listu BiH i primjenjuje se od danas.

Šilj je, mora se priznati, veoma brzo došao u fotelju zamjenika direktora jedne od najznačajnih službi u institucijama BiH , s obzirom na to da je konkurs za ovu poziciju raspisan u maju ove godine, a Šilj je već od jula bio imenovan za vršioca dužnosti zamjenika Službe i to dok je još trajala konkursna procedura.

Inače, Služba u čije je rukovodstvo imenovan Šilj ima direktora i dvojicu zamjenika koji se na poziciji direktora rotiraju svakih deset mjeseci. Šiljev prethodnik bio je Dragan Šojić, koji je uhapšen prošle godine zbog zloupotrebe položaja u ovoj službi, a Šojiću se trenutno sudi pred Sudom BiH.

Služba na čije je čelo došao Šilj raspolaže s oko 17 miliona godišnjeg budžeta, ima 471 zaposlenog, a između ostalog posao ove službe je da brine o investicionom održavanju svih, više od 70 državnih institucija, zatim o unutrašnjem obezbjeđenju, kao i pružanju ugostiteljskih usluga u restoranima i drugim objektima u institucijama BiH.

Zanimljivo je da u Istočnom Sarajevu posluje kafe poslastičarnica čiji vlasnik se zove Jovan Šilj. Nismo uspjeli dobiti potvrdu informacije da li je riječ o istoj osobi koja je i na čelu Službe zajedničkih poslova institucija BiH.

U današnjem izdanju Službenog lista BiH objavljeno je i rješenje o imenovanju Sanje Bazina Crnokić za zamjenicu direktora Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) u Bosni i Hercegovini, na mandatni period od četiri godine.

I rješenje o ovom imenovanju na snazi je od sutra. Bazina-Crnokić je bivša savjetnica u kabinetu Dragana Čovića u vrijeme dok je obavljao funkciju člana Predsjedništva BiH, a bila je i na čelu Ureda za zakonodavstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona.