Politika

Bivši ambasador BiH pri UN-u: “Dodik i Vučić su pijuni. Brine me šta je obećano Dodiku i od koga je dobio zeleno svjetlo”

Bivši ambasador BiH pri UN Muhamed Šaćirbegović gostovao je na Hayat televiziji zajedno sa vojnim analitičarem Nedžadom Ahatovićem. Gosti su govorili o brojnim temama uključujući odnose u svijetu, zagovaranje “srpskog sveta” te situaciji na Kosovu.

Na pitanje da li Milorad Dodik svojim posljednjim potezima može ugroziti mir i sigurnost u BiH , Ahatović kaže da sve zavisi od toga kako će reagirati pravna država.

-Ako se pravna država bude pokazala efikasna u njegovom slučaju, možemo očekivati svašta. U BiH je došlo vrijeme da pravna država počne da funkcioniše i ako je on prvi taj od krupnih riba koji treba da bude procesuiran, onda je potpuno jasno u kojoj je fazi BiH. Dodik je rekao da će se boriti do kraja, što je rekao svojim uličarskim rječnikom i međunarodnim zvaničnicima. Brine me šta je obećano Dodiku i od koga je dobio zeleno svjetlo da se ponaša kako se ponaša. Ovo nije Dodik koji prijeti, blefira i na kraju se povuče. Ovo je ozbiljnija situacija uzrokovana i vjerovatno najavama o procesuiranju velikih slučajeva korupcije i kriminala – rekao je Ahatović.

Sa druge strane bivši ambasador BiH pri UN je prokomentarisao imenovanje američkih zvaničnika, Matthewa Palmera koji će nadgledati izmjene izbornog zakonodavstva u BiH te Gabriela Escobara kao specijalnog izaslanika predsjenika SAD-a za zapadni Balkan, te dodao da u Beogradu i Banjoj Luci nemaju europsku perspektivu.

-Oni imaju perspektivu da idu s Putinovom Rusijom. Zato ne možete njima nešto prodati što su već kupili od Kremlja. Treba se govoriti o ulozi Rusije i Kine koje hoće destabilizaciju te regije da bi vodili Ameriku i Evropu nazad u neki novi hladni rat. SAD ima fokus na unutrašnju politiku. Zato Amerika nije toliko uključena koliko treba biti, ali važno je da političari i lideri u BiH ne govore samo o regionalnom problemu sa samo jednom državom koja je u komšiluku nego da govore o svjetskom političkom naporu koji stvara novi hladni rat – kazao je Šaćirbegović.

Prema Šaćirbegoviću, treba zaustaviti agresivne politike Rusije i Kine.

-Ništa se nije mnogo promijenilo. Putinova ideja je da se vrati Sovjetski savez kroz Rusku Federaciju. Ako se ne zaustavi Kina u njihovoj agresiji isto će se dalje nastaviti. Ta ideologija treba da jede druge. To je moć koja samo može da traje dok hrani ljude nacionalizmom. Ista situacija je i kada se radi u Rusiji. Treba da se zaustavi diplomatska, politička i često vojna agresija u BiH. To se neće zaustaviti sankcijama već treba kao što se zaustavilo na baltičkim državama. One su uključene u EU i NATO. Biden je imao veliku ulogu u svemu tome, rekao je Šaćirbegović.

Ahatović je pojasnio kako ruska politika danas pratio onu Sovjetskog Saveza iz 60-ih i 70-ih godina prošlog vijeka.

-Na isti način Putinova Rusija finansira desničarske pokrete u Evropi koji su orijentisani ka tome da zemlje počnu izlaziti iz evropskog okvira. Poput Brexita gdje su ruski tajkuni finansirali dosta aktivnosti. To je način na koji Rusija agresivno ide ka EU nastojeći da migrantskom krizom prepadne Evropu i odmakne je od ideje da su sve različitosti naše bogatstvo. Ubjeđuju rukovodstvo u Beogradu već godinama da su sve granice na zapadnom Balkanu još predmet pregovora, da nisu stabilne granice. I na taj način daju vjetar u leđa idejama poput „srpskog sveta“, ponašanja Dodika, zloupotrebi vjere u Crnoj Gori, pojasnio je Ahatović.

Šaćirbegović je kazao i kako su Dodik, ali i Aleksandar Vučić, iz svjetske perspektive, pijuni.

-Imaju svoj interes, ali su pijuni. Važno je govoriti o BiH kao problemu euroatlanskih zemalja. Da se o BiH govori kao novom Berlinu. Treba govoriti o reintegraciji BiH pod istim kontekstom kao u Njemačkoj. To je u interesu svih demokratskih zemalja, kazao je Šaćirbegović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare