Svijet

Bivši američki špijuni bijesni na mlađe kolege: Šutite! Provocirate Putina i omalovažavate Ukrajince

Bivši američki obavještajci savjetuju svojim nasljednicima koji su trenutno u uredu da začepe i prestanu se hvaliti svojom ulogom u vojnim uspjesima Ukrajine, piše Guardian.

U američkim medijima izašle su dvije priče u dva dana u kojima se navode riječi neimenovanih dužnosnika koji kažu da su podaci američke obavještajne službe uvelike pomogli u ciljanju ruskih generala na ratištu te u potapanju ruske krstarice Moskva u Crnom moru.

Prvi izvještaj iz New York Timesa djelomično je demantirala Bijela kuća koja je rekla da iako američki obavještajci dijele svoje podatke s Ukrajincima, to nije učinjeno s izričitom namjerom da se ubiju generali.

Sljedećeg dana, NBC, New York Times i Washington Post citirali su dužnosnika koji je rekao da su ‘podaci američkih službi pomogli ukrajinskim snagama da pogode krstaricu Moskva projektilom prošli mjesec’, te tako potopili najveći ruski brod još od Drugog svjetskog rata.

Osnovno pravilo špijunaže je da se provodi u tajnosti, iako su zapadne tajne službe preokrenule to pravilo kad su objavile što znaju o ruskim pripremama za invaziju, a potom redovno izvještavale o stanju iza neprijateljskih linija.

Nova otkrivanja podataka su, međutim, drugačija jer se tiču onoga što rade američke špijunske službe, umjesto da se zadrže na komentiranju samoga rata.

U oba slučaja, SAD kažu da su imali svoje prste u poniženju Moskve i Vladimira Putina, što bi moglo izazvati neželjene posljedice.

Paul Pillar, bivši visoki dužnosnik CIA-e, kaže: ‘Moj stav je da to nije mudro. Iznenađen sam tom službenom potvrdom uloge američkih obavještajnih službi u potonuću Moskve, a još više u ubijanju generala. Zabrinut sam da bi ova vrsta javne potvrde uloge SAD u ruskim neuspjesima, mogla isprovocirati Putina na eskalaciju na način koji inače ne bi smatrao potrebnim.’

John Sipher, koji je 28 godina služio u tajnoj službi CIA-e i neko vrijeme proveo u Moskvi, također smatra da je odluka o otkrivanju pojedinosti o razmjeni obavještajnih podataka pogrešna, ali iz drugih razloga.

‘Mislim da je to iskaz nepoštovanja prema Ukrajincima’, rekao je Sipher. ‘To je umanjivanje značaja ljudi koji su doista na terenu, koji koriste američke obavještajne podatke, prikupljaju vlastite obavještajne podatke i bore se dan i noć.’

Međutim, ne misli da to značajno povećava rizik od eskalacije između Rusije i NATO-a.

‘Putin razumije kako se igra igra. Da je situacija obrnuta, on bi iskoristio dobivene podatke kako bi pokušao ubiti Amerikance, kao što je to činio u Afganistanu i na drugim mjestima. Rusi su proveli godine napadajući nas cyber napadima i dezinformacijama’, rekao je Sipher. ‘Tako da ne mislim da će to što su uzrujani zbog američkog dijeljena podataka s Ukrajincima, nešto bitno promijeniti u čitavoj igri.’

Evropski dužnosnici jasno su dali do znanja da njihove vlastite obavještajne agencije neće slijediti primjer SAD.

‘To je glupo’, rekao je jedan dužnosnik. ‘Ne mislim da se ovdje radi o pažljivo koordiniranom curenju informacija.’

Dužnosnik iz druge evropske zemlje doveo je u sumnju središnju ulogu američke obavještajne službe u ubistvu ruskih generala, rekavši da je u tome glavni čimbenik bila predvidljivost ruskih oficira koji su slijedili krutu doktrinu iz sovjetskog doba. Greške u njihovoj komunikacijskoj opremi i hijerarhija ruske vojske odozgo prema dolje, značili su da su najviši oficiri morali doći na prve crte ratišta kako bi bili sigurni da su njihove zapovijedi izvršene, no ondje su ih čekali ukrajinski snajperisti.

U slučaju krstarice Moskva, američki dužnosnici su se trudili naglasiti da je Ukrajina sama donijela odluke o ciljanju i crpila informacije iz više izvora.

‘Mi nismo jedini izvor obavještajnih podataka i informacija za Ukrajince. Oni također dobivaju obavještajne podatke od drugih zemalja i imaju prilično dobru sposobnost prikupljanja obavještajnih podataka’, rekao je John Kirby, glasnogovornik Pentagona.

‘Oni se protiv Rusije bore već osam godina. Nije da ne vide način na koji se Rusija organizira i ponaša na bojnom polju.’Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare