Svijet

Bivši diplomata tvrdi: Kad Ukrajina službeno postane članica NATO-a počinje svjetski rat

Ruski predsjednik Vladimir Putin aneksijom je danas formalizirao rusko nezakonito pripajanje četiri okupirane regije u Ukrajini, što je najveće prisilno preuzimanje teritorije u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Rusko prisvajanje ukrajinskog teritorija za RTL Danas komentirao je bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Miro Kovač, prenosi Index.hr.

“Zapad je vrlo aktivan i pomaže Ukrajini, vrlo ozbiljno i solidno. Ukrajinci su vrlo motivirani i bore se te su uzeli jedan dio teritorije natrag.

Tako da je Putin u vrlo teškoj situaciji i moje mišljenje je da će tu odluku Putin provesti i u ruskom parlamentu. Međutim, teško će mu biti te teritorije držati jer su Amerikanci vrlo ozbiljno krenuli u odbranu Ukrajine”, rekao je Kovač.

Rusiji će biti jako teško izdržati, smatra Kovač.

“Neminovno je da će Ukrajina biti primljena uskoro u NATO jer je zemlja u sukobu. Oni su već de facto u NATO-u jer zemlje već pomažu Ukrajini. Kada bi službeno Ukrajina bila primljena, to bio onda značilo početak svjetskog rata.

To je neformalno jedan rat između Rusije i Zapada. Rusiji će biti jako, jako teško da izdrži jer su Ukrajina i Zapad ustrajni da Ukrajina bude suverena”, dodao je Kovač.

On smatra da je poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina na pregovore znak slabosti jer ukrajinski čelnik Volodimir Zelenskij ne želi pregovore, nego se želi boriti.

“Putin želi napraviti razdor na Zapadu, ali neće uspjeti jer smo u ratnom modusu i nema prostora za to”, zaključio je Kovač.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare