Putin se nada hladnoći ruski predsjednik Vladimir Putin drži ruku na licu
Svijet

Bivši saradnik tvrdi: Vladimir Putin je spreman za bijeg iz Rusije. Našao je “sigurno” utočište!

Vladimir Putin i njegovi prijatelji već imaju plan za bijeg iz zemlje kada stvari krenu po zlu, tvrdi bivši pomoćnik ruskog predsjednika.

Abas Galjamov, bivši Putinov saradnik u pisanju govora, iznio je zapanjujuću tvrdnju na Telegramu rano u srijedu. Citirao je neimenovani izvor za kojeg je rekao da ima “insajderske” informacije o cijeloj aferi, prenosi Yahoo.

Vladimir Putin: Sačinjen plan evakuacije

Plan evakuacije, prema riječima Galjamova, krenuo je još u proljeće. Operacija je neslužbeno nazvana “Nojeva arka”.

“Kao što naziv govori, riječ je o potrazi za novom zemljom u koju bi se moglo otići u slučaju da u domovini postane potpuno neugodno.

Okruženje vođe nije isključilo da će on izgubiti rat. Mogao bi biti lišen vlasti i morao bi se hitno negdje evakuirati”, napisao je Galjamov.

Putinov najuži krug prvo je razmatrao plan evakuacije u Kinu, rekao je Galjamov. Međutim, kasnije se predomislio. Strahuju da su šanse za “saradnju” Kineza male, pogotovo zato što oni preziru “gubitnike”.

Sada je, rekao je, fokus usmjeran na Argentinu ili Venecuelu. Putinov saveznik Igor Sečin trenutno nadzire plan evakuacije za ovu drugu zemlju.

Plan je toliko odmakao, rekao je Galjamov, da je Sečinova “desna ruka” u Rosnjeftu “službeno dala ostavku” u naftnom divu. Sada obavlja “rad na licu mjesta”.

Pozivajući se na dva izvora bliska predsjedničkoj administraciji i izvor u Rosneftu, Telegram kanal Mozhem Obyasnit također javlja da su visoki zvaničnici već počeli kupovati nekretnine i raditi na dobijanju prava boravka u Venecueli.

Pronašli “siguran” otok

Oni niže rangirani u predsjedničkoj administraciji i ruskoj vladi traže prebivalište u Ekvadoru, Paragvaju i Argentini, prema tom izvještaju.

Konkretno, citiran je izvor koji je rekao da su ruski zvaničnici preuzeli imovinu na otoku Margarita u Venecueli. Uvjereni su da će tamo biti sigurni od izručenja.

“Otok Margarita u Venecueli njihov je lokalni Courchevel”, rekao je izvor.

Upoređivao je ovaj izvor potencijalno skrovište šefova Kremlja s poznatim skijalištem u francuskim Alpama.

Priznajući da nema više detalja, Galjamov je rekao da je sama činjenica o planu evakuacije “dovoljna da se shvati” da “kada kažu “sve ide po planu”, vrijedi se zapitati po kojem:

“Čini se da imaju više od jednog plana.”

Njegove bombastične tvrdnje stigle su nakon što je ruski čelnik odbacio izvještaje o rekordno niskom moralu među ruskim vojnicima.

Njima je dosta Putinovog rata u Ukrajini koji je počeo u februaru.

Posljednjih sedmica pojavilo se mnoštvo izvještaja o masovnom bijegu regruta. Razlog je to što su njihove pritužbe na lošu opremu i zalihe zanemarene.

A porast broja rođaka vojnika koji javno osuđuju takozvanu “specijalnu vojnu operaciju” čak je naveo neke stručnjake da sugeriraju da bi to mogla biti prekretnica za pravi građanski rat.

Nuklearne prijetnje

Međutim, prema Putinovim riječima, sve je u redu.

“Nema problema s dezerterstvom u zoni specijalne vojne operacije. Bilo je izoliranih incidenata. Ali, u cjelini, nema ništa od toga. Ima li ljudi koji napuštaju svoje pozicije?

Da, to se dogodilo. To se sve rjeđe događa”, rekao je Putin u srijedu na sastanku s članovima državnog vijeća za ljudska prava.

Također je demantirao izvještaje grupa za ljudska prava da su postavljeni “kampovi” gdje su stotine ruskih prebjega prisilno držani u podrumima. Tvrdi da su takvi navodi “lažni”.

Upozoravajući da će rat vjerovatno biti “dug proces”, Putin je pozdravio otimanje novih ukrajinskih teritorija. Ipak, propustio je spomenuti da je Ukrajina neke od njih već vratila pod svoju kontrolu.

Također je ponudio zloslutne izglede za nuklearni rat.

“Takva prijetnja raste. Zašto poricati?”, rekao je Vladimir Putin.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare