Svijet

Bivši šef Pentagona: Putin je paranoični lik iz romana Dostojevskog. Ide na spavanje ljut i uplašen

Bivši američki sekretar za odbranu Jim Mattis oštro je kritikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina, a njegovu invaziju na Ukrajinu nazvao je „nekompetentnom“ i „nepromišljenom“.

Mattis je u govoru u Seulu, Putina uporedio sa paranoičnim likovima iz romana ruskog pisca Fjodora Dostojevskog.

“Putin je lik pravo iz romana Dostojevskog. Ide na spavanje ljut, uplašen, misli da je Rusija okružena noćnim morama“, rekao je Mattis na skupu u organiziciji Seulskog foruma za međunarodne poslove, Korejskog društva i Centra za strateške i međunarodne studije, prenosi Glas Amerike.

Bivši šef Pentagona nije se mnogo oglašavao u javnosti nakon što je podnio ostavku 2018. godine zbog neslaganja sa tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Mattis nije direktno govorio o sporu sa Trumpom, ističući samo da se bivši predsjednik zalagao za netradicionalnu spoljnu politiku koja je dovodila u pitanje američke odnose sa saveznicima.

Mattisovi najoštriji komentari bili su o Putinu, za kojeg je naveo da je poremećen i da ne može da donosi pametne odluke zato što pored sebe nema ljude koji bi ga dobro savjetovali.

Na pitanje o najvećim poukama iz ruskog rata u Ukrajini, Mattis je odgovorio: „Nesposobni generali ne bi trebalo da vam vode operacije“. Također je ocijenio da je ruska invazija „taktički nekompetentna“ i „strateški nepromišljena“.

“Rat je dovoljna tragedija bez dodate gluposti“, naglasio je bivši američki sekretar za odbranu. Kritikovao je i Kinu zbog sve tešnjih odnosa sa Rusijom i nespremnosti da izrazi protivljenje ratu u Ukrajini.

Jedna zemlja „ne može biti velika ako podržava rusku kriminalnu invaziju na Ukrajinu“, poručio je Mattis.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare