Politika

Bivši vijećnici SDA: Ova stranka u Tuzli je pred gašanje

Bivši članovi SDA Tuzla sad samostalni vijećnici Gradskog vijeća Tuzla, Nusret Muminović, Ćerim rastoder, Medina Lolić i Šefik Husić poslali su saopćenje u kojem reagiraju na izjave Salke Zildžića i Zijaha Rifatbegovića.

“Na nedavno održanoj sponzorisanoj PRESS konferencije Salko Zildžić i Zijah Rifatbegović su još jednom putem medija pokušali sve (osim sebe) okriviti za nestanak SDA u Tuzli. Ambiciozni i nedorasli dvojac nikako da shvati da svaki potez i neistine koje plasiraju pospješuju gašenje stranke. Svi su njima krivi od vijećnika, predsjednika mjesnih ogranaka, gradonačelnika, većine u gradskom vijeću, lica koja su imenovana u komisije i savjete, svi osim njih dvojice – koji se sa svim stranačkim neistomišljenicima obračunavaju na način da ih odmah isključuju iz stranke”, navodi se u saopćenju.

Oni navode kako nemaju namjeru ulaziti u diskusije, ali su, kako kažu, naveli nekoliko neistina koje je iznio dvojac na presici.

“Salko Zildžić i dalje obmanjuje javnost i ne iznosi istinu (kako je došlo da četiri vijećnika nisu htjela izvršavati njegove naloge) a koja je kristalno jasna i odnosi se na nepoštivanje Statuta stranke prilikom izbora Predsjednika kluba. Konačni epilog nakon isključenja četiri vijećnika je jedan vijećnik SDA u Gradskom vijeću bez postajanja kluba. Ovo se prvi put SDA desilo u Tuzli. Salko i njegov mentor Zijo su ostvarili nemjerljiv uspjeh od pet vijećnika napravili jednog”, kažu u saopćenju.

“Netačna je činjenica da vam je neko uzeo komisije i članove savjeta. Nije Salko ostavljeno vam je da imenujete u kapacitetu jednog vijećnika a klub samostalnih vijećnika u kapacitetu četiri koliko ih i ima. Možda je moglo biti i drugačije da tvoj kriterij nije bio sklanjaj sve kandidate koji su radili za pomenutu četvorku – kada je „voda prelila čašu“ četiri vijećnika su odlučila da zaustave tvoju samovolju”, pišu te nastavljaju:

“Netačna je informacija da pomenuta četiri vijećnika nemaju kapacitet imaju itekako. Naime, SDA je na lokalnim izborima u Tuzli dobila 6282 glasova a četiri vijećnika više od stranke 6598 to ipak nešto govori. Šta Salku treba da zanima koga je klub samostalnih vijećnika odredio u komisije i savjete, njihova volja od ljudi koji su im dali preko 6.500 ima se šta izabrati, ali za njegovu informaciju to su uglavnom članovi stranke. Nažalost od straha za sopstvenu sigurnost mali broj nije smio prihvatiti imenovanja. Ali, većina jeste i to je ono što Salku zabrinjava. Bliže se Opći izbori a članstvo se rasipa”, piše četvorka.

Na kraju zaključuju da oni nisu ništa tražili da ostanu u SDA.

“Stalno Salko a pogotovo Zijo spominju neka odmetanja i prodaje. Da vam kažemo još jednom; da četiri vijećnika niti su šta tražili, niti su šta dobili od većine i gradonačelnika. Istina je da su ušli kao dio većine i da će se u buduće tako i ponašati.
Apsurdno je optuživati gradonačelnika Jasmina Imamovića za kolaps SDA u Tuzli. Naprotiv, četiri vijećnika mu se javno zahvalju za korektnu saradnju u proteklih šest mjeseci.
Postavlja se pitanje zašto na zadnjem obraćanju salko nije dao odgovor članstvu kako je postupio prema predsjednicima ogranaka koji su se nedavno okupili i tražili rješenje kako dalje, već ih ekspresno isključio iz članstva. Metod pojedinačnog pozivanja i zastrašivanja članstva po uzoru na „Dželaludin – pašu“ sa početka XIX stoljeća je davna prošlost, al nažalost i dalje prisutna u Gradskom odboru SDA Tuzla”, naveli su na kraju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare