Ekonomija

Biznis cvjeta: Na oružje se godišnje potroši do 100 milijardi eura. I BiH napreduje

Svijet je u dubokim previranjima i posao s trgovinom oružjem cvjeta. Sjedinjene Američke Države najveći su izvoznik. Saudijska Arabija najveći je kupac oružja u svijetu.

To su tek dva od brojnih informacija koje je objavio Institut za proučavanje mira iz Štokholma (SIPRI).

U analizi perioda od 2015. do 2019. , te poredeći 2010. – 2015., pokazalo se da je ukupna trgovina oružjem porasla za 5 posto. Ako se poredi 2005. – 2009. s proteklih pet godina, onda je taj rast čak 20 posto.

SIPRI je ustanovio da je Bliski istok u odnosu na 2015. za 61 posto povećao potrošnju na naoružanje u proteklih pet godina

„To je razlog za brigu. Pokazuje se da bukte sukobi u regionu Bliskog istoka, a raste i rizik od novih ratova, poput mogućeg sukoba Irana i Saudijske Arabije”, kaže za Deutsche Welle Pieter Wezman, ekspert za naoružanje pri SIPRI-u.

On navodi da su SAD, Rusija i Francuska najveći prodavci oružja. Saudijska Arabija, Australija i Ujedinjeni Arapski Emirati najviše troše na oružje.

Kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, u ovoj oblasti pratimo svjetske trendove. Prema podacima Vanjsko-trgovinske komore, te Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, vojna industrija bilježi veliki rast. Brojke za 2019. se još sakupljaju. Za 2018., pak, MVTEO BiH izdalo je 213 dozvola za izvoz ukupne vrijednosti 232,97 miliona eura.

Za očekivati je da prošla godina bude ona koja je donijela pola milijarde maraka BiH od vojne industrije.

Uz to, zvaničnici Federacije BiH početkom godine pohvalili su se dogovorima “teškim nekoliko stotina miliona dolara” s partnerima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ukupno, više od trećine svjetskog oružja proizvodi se u Sjedinjenim Državama.

„SAD, naravno, imaju veliku vojnu industriju. Za nju je bitno da ima što je moguće više klijenata, kako bi ta grana privrede bila ekonomski što snažnija”, pojašnjava Wezeman. Dodaje i da SAD „izvoz oružja smatraju bitnim dijelom svoje vanjske i sigurnosne politike”.

Rusija je i dalje druga po snazi u segmentu izvoza oružja. No, posustaje za Amerikom. Tokom proteklih pet godina za 18 posto je pala prodaja njihovog oružja.

Zato je Francuska izbila na treće mjesto. Njen izvoz naoružanja za proteklih pet godina porastao je čak 78 posto. Prati je Njemačka, te Kina.

Stručnjaci ističu da je Francuska uspjela razviti iznimno moderne borbene avione Rafael i prodala ih Indiji Egiptu i Kataru.

Za Njemačku se navodi da je njena politika prema oružju i ratu, te vojnoj industriji „restriktivna”. I to je dovelo da je od 2015. do 2019. izvoz njemačkog oružja porastao za 17 posto. I to uprkos obustavi isporuka Saudijskoj Arabiji, nakon ubistva Jamala Khashoggia.

S druge strane, iako Emirati učestvuju u krvavom sukobu u Jemenu, Nijemci su im isporučili sistem za paćenje radara.

Zvanični Berlin je samo Egiptu prošle godine isporučio oružja i opreme u vrijednosti od 800 miliona eura. Radi se o prodaji projektila, dijelova za rakete, sistema za nišanjenje…

Armin Papparger, generalni direktor njemačkog najvećeg vojnog proizvođača „Rheinmetall” nije krio svoje zadovoljstvo uspješnom godinom.

On ističe da je ovo „pravo vrijeme za kupovinu oružja, municije i vozila”.

Odgovarajući na pitanje Deutsche Wellea o tome koliko se godišnje potroši na oružje u svijetu, Wezeman kaže da je riječ o cifri od 80 do 100 milijardi eura.

„To je nešto manje od 1 posto svjetske trgovine”, precizirao je.

 Povezani postovi: