Politika

Blinken i Borrell uputili jasnu poruku Dodiku i ostalima: SAD i EU stoje uz državne institucije BiH

Nakon nedavnog sastanka visokog predstavnika EU Josepa Borrella i američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena prošle sedmice u Washingtonu, EU i Sjedinjene Države dogovorile su se da će dodatno ojačati svoj zajednički angažman na Zapadnom Balkanu u podršci napretku regije na njezinom evropskom putu.

Ovo se navodi na početku zajedničkog saopćenja koje su objavili Blinken i Borrell, a koje prenosimo u cijelosti:

Ističemo našu punu podršku procesu proširenja EU. Pristupanje EU, koje je prioritet za cijeli Zapadni Balkan, pomaže konsolidaciji demokratskih institucija, zaštiti temeljnih prava i unaprjeđenju vladavine prava. Ova regija pripada Evropskoj uniji. Bliža integracija povećat će stabilnost i pridonijeti prosperitetu ljudi u regiji. U tom kontekstu naglašavamo da bi pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom trebali započeti bez odlaganja.

Evropska unija i Sjedinjene Države ujedinjene su u čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i u zajedničkom radu na promicanju izborne i ustavne reforme i održavanju funkcionalnosti njenih državnih institucija. Imamo ozbiljnu zabrinutost zbog sve veće retorike podjela u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i poduzmu korake za napredak na putu integracije u EU – uključujući i relevantne reforme. EU i Sjedinjene Države spremne su olakšati ove korake.

Naglašavamo važnost dijaloga uz posredovanje EU, koji je ključni mehanizam za rješavanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova. Nakon posljednjih sedmica napetosti na sjeveru Kosova, potičemo obje strane da se uključe u kontinuiranu i održivu deeskalaciju i izbjegnu radnje koje ugrožavaju stabilnost. Pozdravljamo i podržavamo angažman Kosova u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala i ponavljamo da je nasilje nad civilima, novinarima, policijom ili drugim vlastima neprihvatljivo.

Pozivamo sve političke snage u Crnoj Gori da rade zajedno na očuvanju strateške orijentacije koja odražava želju građana Crne Gore da postignu reforme neophodne kako bi njihove nade u budućnost EU postale stvarnost.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare