Bakir Izetbegović Milorad Dodik izvještaj SAD
Politika

Blinkenov izvještaj: SDA i Dodik prednjače u napadima na novinare, problem imaju i lideri Trojke

Sumorni izvještaj koji je objavio državni sekretar SAD Antony Blinken o stanju ljudskih prava u BiH, dotiče se i napada ne medije.

Izvještaj navodi da se bilježi povećan broj napada i prijava na medije te da se političari pokušavaju na različite načine obračunati s novinarima koji ne misle kao oni.

Zanimljivo, i nekako očekivano, u napadima na medije prednjače Milorad Dodik i njegova porodica i SDA zajedno sa svojom botovskom mrežom.

Tako se navodi kako Dodik često daje negativne i uvredljive komentare na račun BN Televizije, te se ističe da su dva novinara ove televizije u konačni premlaćena u Banjoj Luci.

Nije se mogao zaobići ni srednji prst koji je Dodik pokazao novinarima kada je u Tužilaštvu BiH davao iskaz.

Ističe se i tweet Gorice Dodik u kojem je visokog predstavnika u BiH i vlasnika BN Televizije Vladimira Trišića nazvala ‘Hitler i njegov pomagač’.

Što se tiče SDA ponovo se ističu napadi na Face TV i njenog vlasnika Senada Hadžifejzovića.

“Najveća bošnjačka etno-nacionalistička stranka nastavlja vrijeđati Face TV, Senada Hadžifejzovića i njegovu porodicu.

Član SDA Faruk Kapidžić napisao je na Facebooku da je Hadžifejzović bolestan novinar, ucjenjena kukavica i lažov”, piše u izvještaju.

Dalje se navodi da novinar Franji Šarčević vrijeđan i napadan od SDA bota Jasmina Mulahusića i radikalnom SDA glasila Stav jer je pisao kontra stavova SDA.

U Blinkenovom izvještaju se navodi i da su problem s novinarima imali i lideri Trojke.

“Nermin Nikšić zaustavio je novinarku N1, uhvatio je za ruku i nazvao je ‘patetičnom’. Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto u emisiji televizije TVSA vikao je na novinarku, pokušavajući da diskredituje njena pitanja.

Reagujući na nepovoljne medijske napise o njemu, Elmedin Konaković, predsjednik Političke stranke Narod i Pravda, dotične je internetske portale označio kao ‘režimske’ i ‘lažove’, optužujući ih da vode kampanju protiv njega”, piše u izvještaju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare