Nauka

Bliži se zeleni komet sastavljen od leda i prašine koji nas je zadnji put ‘posjetio‘ prije 50.000 godina

Jedna od mnogih širokougaonih kamera koje proučavaju noćno nebo uočila je komet dok je prolazio pored Jupitera i približavao se Zemlji prošlog marta. Iako se ovaj uvod može činiti kao trailer za apokaliptični film, istina je da će proći pored naše planete negdje oko 1. februara i nastaviti svoj put, piše nationalgeographic.rs.

NASA-ini stručnjaci predviđaju da će C/2022 E3 ZTF proći pored nas na udaljenosti od 42 miliona kilometara. Što znači da će ga na nebu golim okom ili dalekozorom moći uočiti svako ko to želi.

“Sastavljen od leda i prašine. Ovaj komet emitira zelenkastu svjetlost, a procjenjuje se da ima promjer od oko jednog kilometra”, objasnio je astrofizičar Nicolas Biver s Pariške zvjezdarnice.

No, ono što bi moglo otežati promatranje je činjenica da će Mjesec tada biti u svojoj “punijoj” fazi. Stoga Beaver i njegovi kolege preporučuju da bilo ko na sjevernoj hemisferi potraži C/2022 E3 ZTF na nebu između Malog i Velikog medvjeda tokom posljednjeg vikenda u januaru.

Pretpostavka je da potječe iz Oortova oblaka na vanjskoj granici Sunčevog sistema. Za koji se vjeruje da je izvor dugoperiodičnih kometa, kao i kometa tipa Halley i Jupiter. Kao i mnogih kentaura poznatih po svojoj dinamici i nestabilne putanje.

Najzanimljiviji podatak vezan uz nju je da je posljednji put prošla pokraj Zemlje tokom paleolitika. Te da njezinu sljedeću posjetu možemo očekivati ​​za 50-ak hiljada godina. Ipak, Bivera ne isključuje mogućnost da nakon njega C/2022 E3 ZTF bude trajno izbačen iz Sunčevog sistema.

Kretanje C/2022 E3 ZTF sljedećih će sedmica pomno pratiti i svemirski teleskop James Webb. No naučnici ističu da ovaj put neće snimati fotografije, već samo proučavati njegov sastav, piše nationalgeographic.rs.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare