Vijesti

‘O Dodikovoj sudbini odlučit će države koje nisu bile na sramotnom sastanku u Istočnom Sarajevu’

Vjerujem da na kraju Europska unija i Sjedinjene američke države neće dozvoliti ovakav razvoj situacije u Bosni i Hercegovini kakav je najavljen, rekao je u razgovoru za BHT1 uživo Bodo Weber, politički analitičar iz Vijeća za demokratizaciju politike iz Berlina, komentirajući najave Milorada Dodika. 

Bodo Weber, politički analitičar iz Berlina smatra da će i SAD i EU shvatiti ozbiljnost prijetnji Milorada Dodika.  O mogućem scenariju kaže kako ćemo narednih par sedmica vidjeti hoće li predsjednik Srbije Aleksandar Vučić shvatiti ozbiljnost i napraviti preokret i urazumiti Dodika, koliko je to moguće, te hoće li se Dodik sam izvlačiti čuvanjem obraza, iako je to u ovom trenutku teško pojmljivo kakav bi to bio put bez pritiska.

“Na drugoj strani SAD su najavile su da će oštro reagirati i koristiti sve mogućnosti i uvesti sankcije. Vjerujem da ove važne  države članice čiji veleposlanici nisu putovali u Istočno Sarajevo, članice Kvinte, što samo po sebi jeste poruka, znači Njemačka, Francuska, Italija i onda još Velika Britanija, da će oni svakako reagirati. Tako, na kraju krajeva, vjerujem i nadam se da, nije važno koje europske države i njihovi diplomatski predstavnici su se jučer osramotili dolaskom na taj čuveni sastanak, nego će presuditi ove veće i značajnije države članice Europske unije”, naglasio je Weber. Dodao je kako vjeruje da ipak na kraju EU i SAD neće dozvoliti ovakav razvoj koji je do sada najavljen.

Govoreći o trenutnoj političkoj krizi u BiH, Bodo Weber je rekao kako je Dodik, nakon 15 godina prijetnji secesijom, krenuo ozbiljnije u tom pravcu.  “Ne znam je li baš planirao krenuti tako ozbiljno ili je zalutao, ali tako izgleda iz Berlina i zapadnih prijestolnica. Ljudi i predstavnici vlada su zabrinuti”, kažer Weber. Naglasio kako je posljednja izjava predsjednika Srbije kako Zapad planira izbrisati Republiku Srpsku, “huškačka i besmislena” “Izgleda da sada ni iz Beograda nema neke poruke umjeravanja prema Banja Luci, rekao je Weber.  O tome otkud izjave o gašenju RS do proljeća, kaže kako na više žarišta ima neriješenih “statusnih  pitanja”, te je Zapad u posljednjih nekoliko godina ostavio vakuum.

PROČITAJTE  Članovi Predsjedništva BiH Džaferović i Dodik primili delegaciju britanskog Parlamenta

“Domaći akteri su repoznali da možda taj vakuum bude neki put za  neispunjene nacionalističke agende. Oni nisu stigli, recimo, u epizodi razmjene teritorija Kosovo-Srbija i to još više destabilizira situaciju. Vjerujem da nije slučajnost da ta Vučićeva izjava dođe u kontekstu akcije protiv organiziranog kriminala što su izvele vlasti na Kosovu ove sedmice. To je uobičajeno dovelo do  događanja naroda na sjeveru, poznatog spoja državnog aparata i organiziranog kriminala. Čini se da je ta huškačaka izjava Vučića naspram BiH koja je neuobičajena, vezana za nervozu zbog onoga što se događa na Kosovu”, kaže Weber.

O europskoj budućnosti Bosne i Hercegovine i obećanjima europskih lidera s nedavnog skupa u Sloveniji, Weber kaže da su to lažna obećanja, te da već četiri godine francuski predsjednik Emmanuel Macron blokira proširenje ,odnosno otvaranje pretpristupnih pregovora za S. Makedoniju i Albaniju i samim tim podriva ugled politike proširenja prema zapadnom Balkanu i ugled EU i cijelu perspektivu eu članstva.  I jedan skup u Sloveniji organiziran od strane slovenske vlade sa posebnim premijerom, koji-vidjeli smo jučer u šou u europskom parlamentu, ne predstavlja baš Europsku uniju sa svojim liberalno-demokratskim vrijednostima- to u potpunosti podriva moć i ugled EU, čemu su doprinijeli predstavnici EU od gospođe Mogherini sa svojom neuspješnim trogodišnjim guranjem razmjene teritorija u pregovorima između Kosova i Srbije do današnjeg predstavnika EU u BiH i njegovog prljavog ili sličnog dila oko tkz. reforme  izbornog zakona, na žalost zajedno sa američkim predstavnicima.

PROČITAJTE  Dodik: Ne idem u Neum, nisam tamo nikad bio. Neka ne gube vrijeme, RS neće prihvatiti indirektni izbor

Tako da bojim se, građani su uložili nadu u novu Bidenovu administraciju, koja do sada baš nema pokriće”, kaže Weber. O novom visokom predstavniku Christianu Schmidtu i njegovim nedavnim izjavama, Bodo Weber kaže kako je Angela Merkel sve u Berlinu i zapadnim prijestolnicama zbunila njegovom kandidaturom na mjesto visokog predstavnika. Weber kaže i kako, i pored očekivanja da Schmidt dolazi u BiH s jasnim planom, to nije slučaj, te da nije došao s jasnim idejama.  “Schmidt je došao u godini koja ne može doći do jasne zapadne strategije u BiH koja nam nedostaje 15 godina, ali on i dalje predstavlja potencijalnu šansu da radi na tome s novom njemačkom vladom. Došao je s hipotekom odluke njegovog prethodnika i izazovom iz Banja Luke”, rekao je Weber te dodao kako u ovom trenutku nema podršku zapada posezanju za bonskim ovlastima. 

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare