Šarena planeta

Bogati Rusi parkiraju svoje Porschee i Mercedese na aerodromu u Helsinkiju i hrle na odmor u Evropu: Ovo je zaprepašćujuće

Porschei, Bentleyji i drugi luksuzni automobili s ruskim registarskim oznakama ispunjavaju garažu aerodroma u Helsinkiju jer je Finska postala važna tranzitna zemlja za ruske turiste koji lete u Evropu.

Evropska je unija zatvorila svoj zračni prostor za ruske avione nakon što je Vladimir Putin izvršio invaziju na Ukrajinu, prisiljavajući svakoga ko želi putovati iz Rusije u Evropu da vozi zaobilaznim putem koristeći nezapadne aerodrome.

Otkako su u Rusiji u julu ukinute restrikcije zbog Covida, došlo je do naglog porasta broja ruskih putnika, ali i sve većeg otpora Evrope da pusti ruske turiste dok njihovi zemljaci nasrću na Ukrajince.

Kako piše britanski Guardian, svako ko se zaustavi u garaži helsinškog aerodroma može vidjeti na stotine luksuznih automobila s ruskim registarskim oznakama, uključujući i nove Mercedes-Benz limuzine S klase i Porsche Turbo.

"Ovo me zaprepašćuje. Volio bih da nisu ovdje prije nego što se situacija u Ukrajini riješi", izjavio je za list finski putnik Jussi Hirvonen nakon što se parkirao u garaži.

“Trebala bi postojati zajednička odluka EU o zatvaranju granice”, komentirao je.

I finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto izjavio je kako je Finska postala tranzitna zemlja za ruske turiste.

"Aerodrom u Helsinkiju trenutno je preplavljena ruskim turistima", naveo je.

Nakon rastućeg nezadovoljstva zbog dolaska ruskih bogataša dok se gine u Ukrajini, Finci su odlučili da će ograničiti broj ruskih turističkih viza i svesti ga, od 1. septembra, na samo deset posto od dosadašnje brojke.

No, finski šef diplomatije upozorava kako će bogati Rusi i dalje ulaziti u Finsku: “Oni dolaze ovdje sa schengenskim vizama koje su im izdale druge Evropske zemlje, a zatim nastavljaju dalje preko aerodroma u Helsinkiju”, rekao je.

Prema analizi finske granične služba oko dvije trećine Rusa koji prelaze finsku istočnu granicu to čine sa schengenskom vizom koju je izdala neka druga država, a ne Finska.

"Mađarska, Španija, Italija, Austrija, Grčka obično izdaju vize Rusima i općenito su među zemljama koje ih izdaju najviše svake godine", izjavio je za Guardian granični zaposlenik Mert Şaşıoğlu.

Mnoge istočne članice EU prestale su izdavati turističke vize Rusima ubrzo nakon invazije 24. februara, ali Rusima s vizama koje su izdale druge zemlje EU dopušten je ulazak u sve države EU.

Ministar vanjskih poslova Litve, Gabrielius Landsbergis, u utorak je rekao da bi trebalo naći „regionalno rješenje“ za zabranu putovanja ruskim turistima ako se države članice EU ne uspiju dogovoriti o sankcijama na nivou bloka. Oko toga bi se sljedeće sedmice trebao održati razgovor dužnosnika Latvije, Estonije, Finske i Poljske na marginama sastanka ministara vanjskih poslova EU u Pragu 30. augustu.

“Tražimo prije svega evropsko rješenje jer je ono najodrživije i pravno ispravnije”, rekao je Landsbergis novinarima u glavnom gradu Litve Vilniusu.

Haavisto je rekao da schengenska pravila ne dopuštaju Finskoj da zatvori granicu za određene nacionalnosti budući da o takvim sankcijama može zajednički odlučiti samo EU.