Politika

Bogićević: Teško onome ko za života postane bivši čovjek

Počasni građanin Zenice, ugledni bosanskohercegovački političar Bogić Bogićević, u prigodnom govoru na današnjoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana Zenice, svima se zahvalio na dobijenom priznanju i ukazanoj časti.

Zahvalio se i svima koji su "proteklih 585. godina gradili i izgradili taj grad", a posebno se, istakao je, "zahvaljuje svima koji su branili i odbranili ovaj grad i njihovim porodicama“.

-Priznanja se, obično, nikada ne traže. Ali se rijetko kada odbijaju. Ja nisam, u svom životu, ništa radio zbog priznanja i nagrada. Čak, sve što sam radio, radio sam što sam mislio i mislim da je to ispravno. Često, ono što sam radio, nije nailazilo na odobravanje svih. Za neke nije bilo, čak, ni logično - istakao je Bogićević.

Podvukao je i kako zna da na ovim, našim prostorima, ako čovjek ima životni i principijelan stav te „ako misli svojom glavom, često, može da ostane i bez života i bez glave“.

-Nažalost, živimo u takvo vrijeme! Ali, šta je alternativa?! Alternativa je da pogneš glavu pred strahom, da izgubiš svoje ljudsko JA, da izgubiš ljudsko dostojanstvo i da se otruješ mržnjom. Ako je izbor, između ovoga dvoga, onda sam uvijek za to da ostaneš uspravan, da misliš svojom glavom i imaš životni stav, bez obzira na cijenu koju plaćamo i koju ćemo platiti -istako je Bogićević.

U našim životima, kazao je, možemo imati koje hoćemo zanimanje i veoma uspješno raditi svoj posao, ali da to, ipak, nije dovoljno.

-Jedino pravo, vrijedno, dugotrajno vrijedno zanimanje je biti- čovjek! Teško onome ko za života postane bivši čovjek!

I, zato, dragi moji, nalazimo se još pred jednim velikim iskušenjem, koje se zove- korona virus. Bez obzira na nadležnosti naših institucija, na naše lične mogućnosti, učinimo sve da pomognemo, prije svega, onima koji, više od godinu dana, iscrpljujuće rade u našem zdravstvu- kazao je Bogićević.

Radi se, podsjetio je, o globalnom problemu te upozorio da spašavajući živote, „osiguravamo razvoj države i društva“ te da „život ide dalje samo sa živim ljudima“.

-Mi imamo državu koja je međunarodno priznata članica Ujedinjenih nacija. Ali, 25 godina pokazujemo da ne znamo napraviti ili nećemo napraviti proizvod koji se zove- funkcionalna država.

Kada bismo, bar, posvetili onoliko pažnje, vremena i energije državi koliko posvećujemo naciji, koja je nepobitna u našoj državi- kao ravnopravna na čitavom prostoru države, mi bismo, mnogo prije, mogli imati i funkcionalnu državu. Ne zaboravimo, istorija nas uči, Srebrenica nas opominje, da narod, niko, ne može uništiti. Ali, ne zaboravimo, i Palestinci su narod, a znamo kako im je bez države- upozorio je Bogićević.

Zato, kaže, moli da u narednom periodu „ostavimo, zamrznemo ili smanjimo sve naše konflikte, etiketiranja, sukobe i govor mržnje“ te se posvetimo razvitku države i društve. Kultura, umjetnost i sport, istakao je, mnogo djelotvornije i brže povezuje države i narode „nego mi, što sebe nazivamo političarima i državnicima“.

-Zato, poštovane i poštovani, u ovo vrijeme pandemije korone, učinimo sve da pomognemo jedni drugima da lakše podnosimo teret koji se zove, ovaj, mučni i prolazni život.

Građanima i građankama Zenice, želim dobro zdravlje i da imaju sretniji i uspješniji život. Život koji će imati ljudsko dostojanstvo i svoj smisao- poručio je Bogićević.