Ekonomija

Boeing u oktobru nije imao niti jednu narudžbu aviona

Muke američkog avionskog diva Boeinga nastavljene su u oktobru, pokazuju najnoviji podaci, otkrivajući da kompanija nije dobila nijednu novu narudžbu, a isporučila je samo 13 mlažnjaka.

Njegov glavni konkurent, evropski Airbus ubilježio je u prošlom mjesecu 11 novih narudžbi i isporučio je 72 aviona. Iako bi se sporni 737 MAX-ovi trebali vratiti u promet do kraja godine, nove narudžbe tog tipa aviona ponovo su pale u oktobru.

Kompanija je otkazala dvanaestak narudžbi tog tipa aviona a iz službene knjige narudžbi izbrisala ih je još 25 jer više nije sigurno da će ih isporučiti.

Prema računovodstvenim standardima, proizvođač aviona mora izbrisati narudžbe iz knjiga ako kvaliteta kredita aviokompanije koja ih je naručila padne na tako nisku razinu da više nije sigurno da će ih moći platiti.

Isto vrijedi i ako kašnjenje isporuke prema odredbama ugovora otvara naručitelju mogućnost otkazivanja narudžbe. U ovoj je godini Boeing iz knjige narudžbi izbrisao ukupno 595 narudžbi spornih MAX-ova a otkazao je dodatnih 448, čime je ukupan broj narudžbi MAX-ova smanjen za 1043.

To znači da je knjiga narudžbi na kraju oktobra pokazivala 3.320 naručenih 737 MAX-ova.

Airbus je pak u knjigama bilježio naručenih 5.956 konkurentskih A320neo aviona. Ukupna Boeingova knjiga narudžbi svih modela pokazuje 4.275 naručenih aviona, u usporedbi s Airbusovih 7.377.

Pandemija je prouzročila ogroman pad potražnje za avionima, a međunarodna putnička ograničenja odvraćaju od kupnje i malobrojne prijevoznike koji bi željeli proširiti flotu, napominje dpa.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare