BHDoktor

Bolest koja vreba djecu i starije, a nije korona. Dolazi bez najave i uzrokuje teške komplikacije

Zaraza pneumokokom je najčešća u dječjim vrtićima, odnosno u svim zatvorenim kolektivima, posebno ako je prisutno puno male djece. Iako je dokazano kako bakterija može dugo preživjeti na radnim površinama, prenosi se gotovo isključivo bliskim kontaktom preko kapljica respiratornih sekreta.

Kod djece ova bolest može biti asimptomatska. Štaviše, upravo je najveći postotak dojenčadi i male djece kliconoša. Ukoliko je bolest simptomatska, kod djece se često manifestira kao bakterijemija – febrilno stanje s povišenim upalnim parametrima. Među odraslima je bolest rjeđa, a može se prepoznati u obliku upale sinusa, pneumonije s empijemom ili bez njega, pa sve do teških septičnih stanja s gnojnim meningitisom, koji se većinom ipak javljaju u starijih i imunokompromitiranih ljudi.

Liječenje ovisi o težini kliničke slike. Pneumokok je osjetljiv na penicilinske antibiotike, koji su najbolji izbor za liječenje, a mogu se primijeniti na usta ili intravenski. Većinom je oporavak u djece s nekompliciranim pneumokoknim bolestima brz, često već nakon 24 sata.

Kako bi se uspješno spriječila ova opasna bolest, vakcinacija za djecu i starije dobne grupe najsigurnije je rješenje. Kod rutinske vakcinacije djece postiže se kolektivni imunitet i tako se štite i odrasli. U vakcinisanim populacijama zamijećeno je smanjenje broja pneumonija i invazivnih pneumokoknih bolesti u odraslih, prvenstveno starijih osoba.

S obzirom na sve veći broj oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj, sigurni smo da nikako ne želimo imati prisutnu i bakteriju u optjecaju. Međutim, ako se to dogodi, zanimalo nas je koliko bi bile teške posljedice pneumokoka na organizam koji je zaražen ili koji je prebolio zarazu koronavirusom.

Infekcija virusom SARS-CoV-2, kao i svaka virusna respiratorna bolest, može predisponirati dišni sistem za superinfekciju bakterijom. Imali smo slučajeve djece koja su imala Covid-19 ili bili asimptomatski, ali pozitivni na virus SARS-CoV-2, pa su dobili bakterijske superinfekcije pneumokokom (u obliku upale uha ili upale pluća), no s obzirom na prepoznatu bolest bili su adekvatno liječeni, pa je i njihov ishod bio dobar.

Socijalna distanca, nošenje maski, pranje i dezinfekcija ruku te površina, sve su to mjere koje pridonose smanjenju pojavnosti svih respiratornih virusnih infekcija. Kao i za sprečavanje širenja koronavirusa, poštovanje ovih mjera, a posebno uz vakcinaciju, smanjuje pojavu i infekcije pneumokokom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare