Svijet

Bolsonaro ima koronavirus. Prije šest dana bio s Trumpom

Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro pozitivan je na koronavirus, javljaju lokalni mediji, a prenosi Guardian. Kako javlja DW, prvi test je pozitivan. Rezultati drugog testa trebali bi biti gotovi danas tokom dana.

Bolsonaro se prije nekoliko dana susreo s Donaldom Trumpom. Susreli su se 7. 3.

Ranije je objavljeno da je njegova sekretarica pozitivna na koronavirus. Ona je bila na službenom putu u SAD-u. Bolsonaro je u srijedu umanjivao ozbiljnost zaraze, nakon što je otkriveno da je zaražen njegov glasnogovornik.

“Druge gripe ubijaju više od ovoga”, kazao je brazilski predsjednik prije dva dana, rekavši kako je opasnost preuveličana.

Na Instagramu zaraženog glasnogovornika Jaira Bolsonara, zbog kojeg se Bolsonaro i testirao, vidi se kako se i on družio s Trumpom.

Na sastanku koji se održao u Mar-a-Lagu bio je i američki senator i republikanac Lindsey Graham.

On se kasno sinoć odlučio samoizolirati i testirati na koronavirus. Rezultati se čekaju, a iz njegovog ureda poručuju kako nije bio u direktnom kontaktu s Bolsonarom.

“Ipak zbog opreza i na temelju savjeta ljekara, senator Graham se samoizolirao dok čeka rezultate testa na koronavirus”, rekao je njegov glasnogovornik.

Osim Lindseyja Grahama, i američki senator Ted Cruz je u samoizolaciji.

Bio je najprije u izolaciji jer je bio u kontaktu s osobom izloženom virusu. Ta je samoizolacija završila jučer, a danas je samoizolaciju produžio jer je otkrio da je bio u kontaktu s još jednom osobom koja je pozitivna na virus.

“Trećeg marta sam se u uredu sastao sa Santiagom Abascalom, šefom stranke Vox iz Španije. Oko 20 minuta smo bili na sastanku, rukovali smo se i fotografirali. Jučer sam saznao da je pozitivan na COVID-19. Njegovo osoblje me obavijestilo da je bio asimptomatski prijenosnik kada smo se sastali”, objavio je Cruz.

Dodao je kako on nema nikakve simptome, ali kako će produžiti samoizolaciju iz opreza i kako bi svi oko njega bili mirni.

Još jučer je bilo poznato kako je Bolsonarov pomoćnik, koji je bio u Mar-a-Lagu pozitivan na virus. Bolsonaro se zato i testirao, ali Trump nije.

On je rekao kako ne planira tako nešto, iako su svi koji su bili u kontaktu s brazilskim zaraženim dužnosnikom, što uključuje dva senatora, dva gradonačelnika i policiju koja im je bila u pratnji, sada u samoizolaciji.

Trump nije u samoizolaciji niti se planira testirati.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare