Svijet

Borce Azova Rusija proglasila teroristima. Vraća li Moskva smrtnu kaznu?

Ruski vrhovni sud u utorak je prozvao ukrajinski Azovski bataljon terorističkom grupom, prenosi Reuters.

Azovski bataljon, grupacija s krajnje desnim i ultranacionalističkim korijenima, dugo je bila jedna od najistaknutijih vojnih skupina u borbi protiv Rusije na istoku Ukrajine, piše Reuters.

Rusija se dugo pozivala na taj bataljon u svojim tvrdnjama da Ukrajinom vladaju fašisti.

Ruska državna propaganda usporedila je "azovce" s nacistima čiji je poraz u ratu protiv Sovjetskog Saveza i dalje ključan dio ruskog nacionalnog identiteta, prenosai HRT.

Baza bataljona ranije je bila u istočnom ukrajinskom gradu Mariupolju, pa je velik broj njegovih pripadnika odveden u Rusiju nakon što je taj grad pao pod kontrolu Moskve u majmu, nakon gotovo tri mjeseca opsade.

Zvaničnici takozvane Donjecke Narodne Republike, proruskog entiteta koji svojata Mariupolj, u maju su objavili da će zarobljenim ukrajinskim borcima biti izrečena smrtna kazna, prema zakonima te samoproglašene republike.

Sama Rusija ne provodi smrtnu kaznu, no nakon izbacivanja iz Vijeća Evrope u februaru bivši ruski predsjednik, a danas zamjenik predsjedatelja Vijeća sigurnosti Dmitri Medvedev, rekao je kako je to dobra prilika za povratak te kazne.