Borell nakon susreta u Predsjedništvu BiH: Nemam lekcije i pridike. Sve je na domaćim vlastima

93
Foto: Fena

Predstavnik Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, gdje se na početku susreo s članovima Predsjedništva BiH.

“Imali smo iskren i otvoren razgovor o sadašnjoj situaciji i budućim perspektivama. Ovo je nesumnjivo historijski dan za Bosnu i Hercegovinu, ali i za Evropu. Rat i opsada Sarajeva su stvari kojih se sjećamo. Vojne snage Španije su bile direktno uključene i dobro se sjećam toga, kazao je Borell nakon sastanka u Predsjedništvu ukazujući na važnost odavanja počasti svim žrtvama rata i kolektivnog sjećanja.

Pozdravio je zajedničku izjavu Predsjedništva povodom godišnjice Dejtonskog sporazuma.

“Ovo je godišnjica koja je i prilika da se osvrnemo šta se dešavalo u prošlosti i da odamo počast žrtvama i svima onima koji su radili na pravcu pomirenja. Zajednička komemoracija za sve žrtve bi bila važna. To naglašavam zato što je pomirenje jedno od 14 ključnih prioriteta EU. Prošlost je važna, ali se moramo okrenuti budućnosti”, kazao je Josep Borell.

Posebno se osvrnuo na važnost mira i potvrdio podršku naporima Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

“Nemam lekcije i pridike. Dolazim iz zemlje koja je bila u građanskom ratu i naše pomirenje je bilo na putu ka EU. Toliko smo se pozabavili članstvom da je pomirenje nastalo kao posljedica zajedničkih napora. EU je vodeći ekonomski i svaki drugi partner Bosne i Hercegovine. Sada je na domaćim vlastima da intenziviraju napore. Status kandidata se može ozbiljno uzeti u razmatranje tek kada bude napretka u svim prioritetima. Naglašavam da više od 80 posto stanovništva Bosne i Hercegovine podržava evropske integracije”, rekao je Borrell.

Tokom posjete, Borrell će se sastati s predstavnicima vlasti, opozicije i civilnog društva, kako bi razgovarao o konkretnim reformama i inicijativama za poboljšanje životnog standarda građana u okviru procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine, a u skladu s ključnim prioritetima iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo u EU.

Kako je najavljeno iz Delegacije Evropske unije u BiH, protokolom je predviđeno da se Borrell sastane i sa zamjenicima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i Biserom Turković, kao i s članovima Zajedničkog kolegija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Predviđeno je i njegovo javno obraćanje o temi “Od Daytona ka Briselu“.