Vijesti

Borell razgovarao s Dodikom: Migrantske centre ravnomjerno rasporediti na teritoriji cijele BiH

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell razgovarao je danas telefonski s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom o teškim humanitarnim uslovima u kojima se nalaze migranti u zemlji, objavila je Služba za vanjske poslove EU.

U saopštenju se navodi kako je Evropska unija u nekoliko navrata pozivala bh. vlasti da ubrzaju aktivnosti kako bi se riješila ozbiljna humanitarna kriza u Unsko-sanskom kantonu te osigurali osnovni životni uvjeti za sve ugrožene osobe koje spavaju na otvorenom u hladnim i ekstremnim okolnostima.

“Visoki predstavnik Borrell je podsjetio predsjedavajućeg Dodika na potpunu posvećenosti EU da pomogne Bosni i Hercegovini, pružajući financijsku podršku od preko 88 miliona eura i, između ostalog, u potpunosti opremivši prihvatni centar Bira, koji je neupotrebljen. Pozvao je bh. vlasti da rade na održivim rješenjima, posebno otvaranju centara ravnomjerno na teritoriji cijele zemlje,” navodi se u saopštenju.

Borrell je istakao da će u protivnom BiH osjetiti teške posljedice na svojoj reputaciji.

“EU računa da će oni na vlasti u zemlji preuzeti potpunu odgovornost, hitno djelovati i učinti šta je neophodno kako bi pružili hitnu podršku i radili na dugoročnim rješenjima,” dodaje se u saopštenju iz Brisela.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare