Vijesti

Borenović: Kad god Dodik počne da ‘srbuje’, prenosi nadležnosti RS na BiH

„Kad god Dodik počne da srbuje i da spominje nezavisnost, znači da se sprema ili je već prenio neku od nadležnosti Republike Srpske na BiH nivo“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Borenović kaže da su Dodikove priče o centralizaciji BiH u najmanju ruku licemjerne, kada se uzme u obzir da su poslanici njegovog SNSD-a samo dan ranije glasali za prenos nadležnosti sa nivoa entiteta na nivo BiH u oblasti lijekova i medicinske opreme:

„Oglušili su se i na zvanično mišljenje ministra zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske, Alena Šeranića, da prethodnu saglasnost za nabavku sredstava za imunizaciju trebaju dati nadležne entitetske vlade i glasali za prijedlog Adila Osmanovića i SDA po kojem se ove nabavke u potpunosti prenose na BiH nivo dajući isključivo ovlaštenje Savjetu ministara. I to je samo jedan u nizu poteza SNSD-a kojim se dodvoravaju političkom Sarajevu kojeg se navodno gnušaju“, kaže Borenović.

Borenović je istakao da priliku da zaustave prenos ustavnih nadležnosti Srpske na nivo BiH imaju delegati SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i da će biti propraćeno da li oni poštuju zvanično mišljenje institucije Republike Srpske ili se pak, poput svojih kolega u Predstavničkom domu, vode stavovima Adila Osmanovića.

“Ali ako uzmemo u obzir poteze kojima je tokom godina SNSD jačao institucije BiH na uštrb ustavnih nadležnosti Republike Srpske, teško je očekivati da će kod njih prevladati osjećaj odgovornosti prema nadležnostima Srpske. Podsjetit ću na samo jedan primjer kada je SNSD, ne tako davno, pozivao na zajedničke razgovore sve parlamentarne stranke u Srpskoj, pa usaglašeni stav o načinu izbora sudija u Ustavnom sudu BiH promijenio na putu do Sarajeva i tu nadležnost sa Narodne skupštine Republike Srpske želio prenijeti na nivo BiH, a sve zbog podaničkog odnosa prema političkom Sarajevu i par fotelja za svoje perjanice“, zaključuje Borenović.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare