Politika

Borenović opleo po Dodiku: Ne damo da zbog njihovih igrarija trpi RS i da ide u izolaciju

Branislav Borenović, lider PDP-a reagirao je najnovije izjave lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Podsjetimo, Dodik je kazao kako je gradonačelnik Bijeljine trebao članu Predsjedništva BiH uskratiti gostoprimstvo tokom njegove jučerašnje posjete ovom gradu.

“Zaboravlja da su oni sjedali i dogovarali vlast i zajedničke poteze koje za posljedicu imaju trenutnu situaciju u BiH, pa mu pada na pamet da komentariše jedan sastanak gradonačelnika Bijeljine sa njegovim koalicionim partnerom. Licemjerno i sramno”, rekao je Borenović.

Istaknuo je da čvrstu bh. koaliciju čine upravo SNSD-SDA-HDZ koja se, prema njegovim riječima, vrlo uspješno dogovara kada je njima to u interesu.

“Zaboravlja da je on sa Džaferovićem i Komšićem napravio konsenzus oko ANP-a, odnosno NATO puta BiH? Da su napravili konsenzus oko imenovanja Savjeta ministara? Zaboravlja da su zajedno imenovali i Podžića i Turkovićku i Tegeltiju i Košarca i podijelili fotelje? Kada je podjela plijena u pitanju, valja mu i SDA i Džaferović”, dodao je Borenović, dodavši:

PROČITAJTE  Kako je Papa Franjo čestitao Komšiću Dan državnosti BiH

“Kako se mogao dogovoriti sa Džaferovićem i Komšićem da u jednom danu zajedno smijene sedamnaest srpskih diplomata? Kako su se dogovorili da povećaju broj zaposlenih u Predsjedništvu BiH za 20 posto? Kako su se dogovorili da kupuju nova auta? Kako Dodiku sada ne smeta Regulatorna agencija za komunikacije BiH, možda zato što je vodi njegov stranački vojnik?”, pita Borenović.

Borenović također pita zašto Dodik, koji je sa svojim koalicionim partnerima mogao dogovoriti mnoga politička pitanja, uključujući i navedene smjene Srba i NATO put, nije vraćanje nadležnosti stavio na agendu na sastanku kod Vigemarka u avgustu 2019. godine ili zašto njegov partner Izetbegović tada nije stavio zakon o zabrani veličanja ratnih zločina.

PROČITAJTE  Bećirović javno poručio Dodiku: "Ako nema Dejtonskog sporazuma, onda se vraćamo na Ustav Republike BiH"

“Zašto to tada nisu stavili kao uslove za dogovor o Vijeću ministara? Zašto uslov nije bio dogovor oko Ustavnog suda? Ne, stavila se na agendu podjela fotelja, budžeta, privilegije…”, tvrdi lider PDP-a.

On kaže da je vladajući BiH trojac u svemu ostalom neuspješan i da bi skrenuli pažnju sa toga, uvlače i RS i BiH u probleme.

“Mi nećemo trpjeti njihove neuspjehe i nesposobnost da vode ovu zemlju, pa se još usuđuju da upiru prst u druge. Ne damo da zbog njihovih igrarija trpi RS i da ide u izolaciju. Naš cilj i interes je da se što prije prevaziđe nametnuti Inzkov zakon, postigne unutrašnji dogovor i da se svi okrenu rješavanju ogromnih životnih problema ljudi u ovoj zemlji”, istaknuo je Borenović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare