Politika

Borenović predlaže: Povući Inzkov zakon, pa dogovoriti novi koji će biti prihvatljiv za sve

U Banjoj Luci je danas održana sjednica Predsjedništva Partije demokratskog progresa na kojoj se razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji i načinima izlaska iz političke krize.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je nakon sjednice rekao da pitanje nametnutog “Inzkovog zakona” treba što prije riješiti i predložio da se osporena Odluka o izmjenama i dopunama Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine raspravom i dogovorom relevantnih političkih struktura u BiH donese Krivični zakon u Ustavom propisanom postupku u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Odustajanje od primjene osporene Odluke značilo bi početak internih dogovora o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona koji bi bili prihvatljivi za sve parlamentarne političke subjekte, a time bi se stvorili uslovi da se rad institucija BiH vrati u normalu”, istakao je Borenović.

On je dodao da je neophodno da se pitanje vlasništva nad imovinom riješi kroz parlamentarne procedure, poštujući principe iz Sporazuma o implementaciji dogovorenih principa o raspodjeli imovine (tzv. Banjalučki sporazum) iz marta 2012. godine, koje su podržale političke stranke iz Republike Srpske i FBiH.

PROČITAJTE  Dević dobacivao Konakoviću, on mu poručio: Dok sam se ja sve pitao u SDA i odlučivao...

“Na taj način bi se otklonile česte i u većini slučajeva kontroverzne žalbe Ustavnom sudu BiH, koji svojim odlukama utiče na političke procese i koje mnogi zloupotrebljavaju isključivo za svoj politički interes”, kaže Borenović i dodaje:

“Također, potrebno je u Parlamentarnoj skupštini BiH usvojiti Zakon o prestanku mandata stranim sudijama i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH, na način da jednog sudiju bira NSRS, a drugog dvije od strane Parlamenta FBiH. Predsjedništvo PDP-a smatra i da je potrebno usvojiti Zakon o Ustavnom sudu BiH kojim bi se precizno definisale procedure i nadležnost suda”, ističe predsjednik PDP-a.

Borenović kaže da Predsjedništvo PDP-a smatra da je hitno donošenje novog Izbornog zakona od presudne važnosti, odmah nakon sadašnjeg rješavanja nametnutog Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

“Usvajanje novog Izbornog zakona ima za cilj osigurati integritet i legitimitet izbornog procesa, što se može postići uvođenjem novih tehnologija, posebno uvođenjem skeniranja glasačkih listića, unapređenjem rada biračkih odbora i identifikacije birača, te ukidanjem glasanja putem pošte”, kaže Borenović.

PROČITAJTE  Branislav Borenović objavio rezultate testa na droge: "Svjedoci smo da i narko-klanovi haraju..."

Borenović je dodao da je opredjeljenje PDP-a kontinuirano ispunjavanje uslova za ulazak BiH u Evropsku uniju, te da je u tom smislu ključno raditi na jačanju privrede, prilagođavanju naših institucija i zakonodavstva EU, dok stvaranje sistema jakih i nezavisnih institucija Republike Srpske, kao i institucija na nivou BiH.

“To predstavlja strateški spoljnopolitički stav Republike Srpske i da svi predstavnici Republike Srpske treba da budu posvećeni što skorijem ispunjavanju uslova za kandidatski status, kao prvom i neposrednom cilju na evropskom putu”, kaže Borenović.

Lider PDP-a je na kraju istakao da Partija demokratskog progresa ostaje dosljedna i u potpunosti posvećena Dejtonskom mirovnom sporazumu i ustavnoj poziciji Republike Srpske i dvoentitetskom sistemu BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare