Foto: RTRS
Politika

Borenović rekao da neće potpisati izjavu sa korumpiranim političarima, Dodik se iznervirao i navodno psovao

“Vi imate luksuz da sebi možete priuštiti da mandat potrošite čekajući korumpiranu elitu da uvede vladavinu zakona. Ja i moj narod tu privilegiju nemamo. Mi se moramo suočiti sa surovom istinom. Кorumpirani političari i evropske vrijednosti ne mogu zajedno”, kazao je na sastanku u Briselu lider PDP Branislav Borenović.

On je tokom obraćanju na sastanku bh. lidera zvaničnicima EU poručio da zbog toga ne očekuju od njega da sa korumpiranim političarima potpisuje bilo šta.

“Ukoliko želite da pomognete BiH i mojoj Republici Srpskoj da zaista ubrzano krene ka EU, i što je još važnije da ubrzano uvodi evropske standarde i vladavinu zakona, molim vas da umjesto novih prilika korumpiranim političarima da Vam daju isprazna obećanja insistirate na sprovođenju onih koja su već dali”, kazao je Borenović obraćajući se predsjedavajućem Charlesu Michellu, prenosi BN.

Umjesto nove izjave, kaze on, ustanovite odgovornost za nesprovođenje prethodne.

“Ukoliko želite BiH u EU, onda omogućite ljudima da znaju ko su odgovorni za dosadašnju blokadu evropskog puta i šta njihovo ponašanje u praksi znači. Takođe, molim vas da jasno i glasno ponovite i potvrdite da je Dejtonski sporazum, dva entiteta i tri naroda, formula opstanka, koja se neće i ne može mijenjati, naglasio je Borenović i podvukao:

“Za mene kao Srbina iz Republike Srpske nikakve promjene kojima se umanjuje dejtonski status RS nisu prihvatljive. Molim vas da se jasno izrazite po tom pitanju i tako izbijete korumpiranim elitama ključni argument straha i mržnje kojim već decenijama razaraju čitavu zemlju”.

Borenović je podsjetio na neke “propale” dogovore bh. političara sa evropskim zvaničnicima, među kojima je i reforma pravosuđa.

“Pema izvještaju evropskog stručnjaka Pribea iz 2019. godine vladavina prava i stanje u pravosuđu je duboko zabrinjavajuće. Po Pribeovom izvještaju nije učinjeno ništa, stanje u pravosuđu i oblasti vladavine zakona u BiH dodatno je nazadovalo od 2019. do danas”, naveo je Borenović i podsjetio i na usvajanje seta zakona o akcizama 2017. godine na čemu je insitirao tadašnji specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark i tadašnji komesar za proširenje Johannes Han.

On je podsjetio i na obećanje aktuelne vlasti (SNSD, SDA i HDZ) da će usvojiti potrebne zakone iz 14 prioriteta i da ni od toga nije bilo ništa.

“Predugačak je niz sastanaka u BiH i Briselu, gdje su mnogi visoki evropski zvaničnici trošili svoj kredibilitet i vrijeme u pokušajima da vladajuću korumpiranu elitu predvođenu sa SDA, HDZ i SNSD privoli da učine makar i minimalan korak u približavanju BiH Evropskoj Uniji i njenim vrijednostima. Godine i decenije prolaze, a pomaka nema.

I ne samo da nema pomaka, nego BiH dramatično nazaduje: – Demografski, ekonomski, vrijednosno i u aspektu vladavine zakona i pravne sigurnosti.

Borenović je mišljenja da je krajnje vrijeme da umjesto njihovih lažnih, ispraznih deklarativnih izjava počnete gledati njihove surovo jasne postupke i djela.

“Nakon godina njihovog „optimizma“, „opredjeljenosti“, „predavanja zahtjeva za kandidatski status“, mi živimo u zemlji koju je napustilo preko milion stanovnika, u kojoj su škole i vrtići sve prazniji, u kojoj vlada nepravda i beznađe i koja, po izvještajima Vaših eksperata ispunjava sve kriterijume da se nazove zarobljenim društvom”, kazao je Borenović.

Nakon govora uslijedio je Dodikov verbalni napad na Borenovića, koji mu nije ostao dužan… Kako piše BN, dok je Borenović govorio o korupciji i korumpiranim političarima Dodik je navodno dobacivao sa mjesta, pa čak i psovao.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
2 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
dokument
dokument
11 mjeseci

nije psovao, samo je pričao svojim standarnim rječnikom laktaškim

Alice Julien
Alice Julien
11 mjeseci

A sta Borenovic kaze o sebi? Iz izlozenog se osjeti da je lekciju naucio napamet ali ne previse, dobro! Zbog Sumske je BiH u zaostatku, to i ptice n'a grani znaju.On reda besmislene recenice koje smo vec culi.Kakva tri naroda kada tu zive 22 nacionalnosti i svi su gradjani koji moraju biti ravnopravni.Sta je to Srbin iz RS?Pravoslavac sa kompleksima nize vrijednosti jer ne zivi u Srbiji?Koga ovaj farba?Neuf, tast, neobavijesten i zaostao! I tajnekoga predstavlja sa mesarskim segrtom Dodikom!Nisu oni u Brusselsu ludi! Covic nije isao jer postoji veoma negativan zapisn7k o njemu i kriminalnim rabotage kojima je podlozan i odrzava imetak.