Politika

Borenović: Uložit ćemo žalbu na odluku CIK-a BiH

"Uložit ćemo žalbu na odluku CIK-a BiH", kazao je ovo predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović. On je izjavio danas da će nastaviti borbu za fer i zakonite izbore svim pravnim i demokratskim sredstvima.

"Uložit ćemo žalbu na odluku CIK-a BiH o utvrđivanju i objavljivanju rezultata za predsjednika RS", istakao je Borenović.

Prema njegovim riječima nakon što je sam CIK i na današnjoj sjednici naveo brojne neregularnosti i kršenja izbornog zakona, nakon što su, između ostalog, naveli da nedostaju 62 vreće sa neiskorištenim glasačkim listićima, "donijeti ovakvu odluku je zatvaranje očiju pred očiglednom izbornom krađom".

"Ukoliko ostane ovakvo stanje, ovakav način djelovanja i model ponašanja, to će biti još jedan pokazatelj da živimo u vremenu sumraka demokratije i institucija. A da je jedini pobjednik izbora zapravo korupcija", dodao je Borenović.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine usvojila je danas dopunsku Odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata općih izbora u BiH. Kontrolnim brojanjem glasova za nivo predsjednika i potpredsjednike RS utvrđeno je da najviše glasova građana za predsjednika ima Milorad Dodik (SNSD).

PDP i Jelena Trivić u izbornoj noći proglasili su pobjedu nad protivkandidatom iz SNSD-a Miloradom Dodikom. Opozicione stranke su u Banjoj Luci su u dva navrata održale i proteste zbog sumnje u rezultat Općih izbora. Oni su ukazali na mogućnost izborne krađe.