Politika

Borenović za Raport o tenzijama u PDP: Sve mora ostati unutar partije!

Posljednjih nekoliko sedmica dešavanja unutar PDP-a uveliko su poljuljala odnose u ovoj partiji. Naime, veliku prašinu u javnosti su izazvala prepucavanja potpredsjednice PDP-a Jelene Trivić i aktuelnog gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića.

Narušava li se ugled PDP-a?

Sve je krenulo od teških optužbi Trivić na račun svog dojučerašnjeg saborca i partijskog kolege, Stanivukovića. Njihova prepucavanja su se nizala, međutim zvaničnog odgovora od lidera ove partije, Branislava Borenovića nije bilo.

Pojavile su se špekulacije da bi ovo značajno moglo narušiti ugled partije te da će doći do toga neko od njih dvoje napusti PDP. Istovremeno, njih dvoje su prvi favoriti da preuzmu PDP, nakon što su najavljeni unutarstranački izbori. Kako bi provjerili koliko ima istine u ovim navodima, pozvali smo lidera stranke Branislava Borenovića na Raport.

Na naše pitanje kako komentariše tenzije, Borenović je kazao:

“Stranka je nedavno donijela zaključke koji su u potpunosti jasni. Mi ćemo u skladu sa tim zaključcima postupati u narednom periodu. Poslanici na svim nivoima, kako za Narodnu skupštinu, tako i Parlamentarnu skupštinu BiH, će se morati pridržavati zaključaka. Osuđujemo izbornu pljačku. Ne prihvatamo rezultate za predsjednika RS. Koristit ćemo sve pravne i demokratske mehanizme da osporimo izbornu organiziranu krađu”, kazao je Borenović, te dodao:

Malo i o izbornoj krađi

“Krađa je nedvosmisleno dokazana i kontrolnim brojanjem. Važno je kazati da ćemo nastaviti beskompromisnu borbu za pravedno društvo. Kao i borbu protiv korupcije i naravno protiv režima koji je predvođen Miloradom Dodikom. Sve ostale stvari su apsolutno nebitne i nema potrebe da se komentariše. Nije dobro da se komentarišu na način na koji javnost to očekuje preko raznih medija. Mislim da to treba ostati unutar partije”, smatra Borenović.

Kako više nije htio razgovarati na ovu temu, pitali smo ga i koji su naredni koraci koje planiraju poduzeti kada je riječ o glasovima za predsjednika RS.

S obzirom da opozicija iz manjeg bh. entita još uvijek tvrdi da je riječ o izbornoj krađi te priznaju Milorada Dodika, kao predsjednika RS.

Podsjetimo, tokom izborne noći Jelena Trivić, ali i Milorad Dodik su proglasili pobjedu. Međutim, kako su dani prolazili glasovi su išli u korist Dodika. Opozicija je održala nekoliko protesta, ali i tražila kontrolno brojanje. Međutim, ni nakon toga Trivić nije uspjela da u glasovima nadmaši Dodika.

Borenović: Neka krenu raditi svoj posao

“Mi nikada nećemo odustati. Jasno smo rekli da je ovo po prvi put u historiji ove zemlje da je kontrolno brojanje za jedan nivo pokazalo da se desila nevjerovatna krađa. U ovom slučaju za predsjednika RS. Radi se o skoro 70 hiljada kontaminiranih, ukradenih ili nestalih glasačkih listića. Sve što govorim je utvrđeno i kontrolnim brojanjem. To smo dobili podatke i od naših promatrača, ali i na bazi izvještaja to možemo tvrditi. Ja ne znam zašto Centralna izborna komisija (CIK) još uvijek nije objavila izvještaj”, kazao je Borenović.

Kako kaže vrijeme je da pravosudne institucije krenu raditi svoj posao. Dodao je kako ne planiraju odustati od borbe.

“Sve što se dešava je skandalozno. Postoji izvještaj o kontrolnom brojanju u kojem su egzaktni, tačni brojevi o ogromnim srazmjerima izborne krađe. Institucije poput CIK-a su stale sa utvrđivanjem istine. Pravosuđe ovo treba da provede do kraja. Nećemo odustati. Ići ćemo i sa apelacijom prema Ustavnom sudu. Idemo i do Strasbourga. Podnijeli smo krivične prijave i Tužilaštvu u RS i Tužilaštvu BiH. Krajnje vrijeme je da tužilaštvo krene raditi svoj posao na suzbijanju izborne korupcije. Ako priznamo ovu korupciju onda nam ona ulazi u sve pore društva, u zdravstvo, prosvjetu, sport, kulturu. Ako izborna korupcija zavlada onda je uzela maha u svim porama društva”, zaključio je Branislav Borenović za Raport.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare