Politika

Borenović za Raport: To što neće biti plaća je pitanja za Inzka kojeg nema. A Vukan? On je naš saborac

Blokada institucija BiH ovih dana ulazi u svoju najdramatičniju fazu, bar što se tiče uposlenika u državnim institucijama.

Naime, zbog blokade ugrožena je isplata plaća, a pored toga, kamaraju se ostali problemi za koje je zadužen državni nivo.

Zanimljivo, na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH ipak je učestovao Milorad Dodik, no nije htio učestvovati u radu.

On je najavio da će na sjednicu otiću zbog interesa RS, jer su na dnevnom redu tačke koje su važne za ovaj entitet. Ipak, na kraju nije glasao niti za jednu tačku izmežu ostalog ni za otvaranje Ambasade Rusije u Banjoj Luci.

Sve opozicija u RS prati i djelimično se slaže s potezima Milorada Dodika. U isto vrijeme opozicija se susreće s unutrašnjim problemima, pa je tako Nebojša Vukanović objavio da izlazi iz ovog pakta zbog stavova Nenada Nešića.

Za Raport je o aktuelnim pitanjima govorio predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

PROČITAJTE  Naša stranka o procesu protiv Kasumovića: "Kao da se hapse teroristi". Spominju SDA i HDZ, ali i Silajdžića

Pitalo smo ga kako komentira posljedni sjednicu Predsjedništva BiH.

“Očigledno je lutanje i selektivno tumačenje zaključaka NSRS. Sve govori da treba prevazići ovo stanje, jer nikome u BiH ne donosi dobro. Potreban je unutrašnji dogovor oko nametnutog Inzkovog zakona, a vrijeme je pokazalo da ni stranke sa sjedištem u FBiH nisu imale zbog čega tada likovati. Inzko je ostavio haos iza sebe, sada treba svi da imamo dovoljno mudrosti da se prevaziđe stanje koje je napravio svojim katastrofalnim nametanjem osjetljivog zakona”, naveo je Borenović.

A šta će biti s plaćama uposlenika u državnim institucijama, među kojima je ogroman broj onih iz RS.

“I to je odlično pitanje baš za Inzka, koji je uzrok svih komplikacija. Godinama je ovdje živio odlično, zadatak mu je navodno bio da stabilizuje političke prilike, a on je na odlasku destabilizovao sve. Inzko je sada prošlost, ali nažalost, teret njegove odluke je ostao nama. Sve političke strukture, a prije svega one koje čine vlast u institucijama, SNSD, SDA i HDZ, treba da sjednu, dogovore zakon prihvatljiv za sve i koji će proći našu standardnu parlamentarnu proceduru ustavom propisanu i da se normalizuje stanje. To se može uraditi za par dana ako postoji politička volja”, smatra Borenović.

PROČITAJTE  Bačić: U Srebrenici se desio genocid, Milanovićeve izjave su njegov lični stav. HDZ osuđuje genocid

Na kraju smo ga pitali i za potez Vukanovića.

“Gospodin Vukanović je vrlo važna karika u opoziciji i to sam uvijek isticao. Karakter prošlog sastanka, da je to sastanak stranka zastupljenih u Parlamentu BiH, objasnio je gospodin Šarović, koji je bio i domaćin istog. Sa moje strane, Vukan je naš saborac i prijatelj i neću dopustiti da se naruše odnosi, jer cijenim njegovu iskrenu opozicionu borbu i principijelnost”, kaže Borenović za Raport.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare