Boris Johnson mogao bi se vakcinisati uživo na TV

45

Britanski premijer Boris Johnson mogao bi se vakcinisati uživo na televiziji kako bi pokazao da je vakcina protiv covida-19 sigurna, ali neće primiti dozu prije onih najpotrebitijih, rekla je njegova glasnogovornica.

Johnson (56), koji je proveo neko vrijeme na intenzivnoj njezi kad mu je potvrđena zaraza koronavirusom ranije ove godine, pozdravio je britansko odobrenje vakcine tvrtke Pfizer kao globalnu pobjedu i tračak nade u pandemiji koja je naštetila ekonomiji i otežala svakodnevni život.

No poput ostalih lidera, Johnson ne bi trebao primiti vakcinu prije najranjivijih skupina ljudi. Međutim, on želi pokazati da je vakcina sigurna i pokušati uvjeriti ostale da se vakcinišu čim ono postane dostupno široj populaciji, piše u srijedu Reuters.

“Mislim da to nije nešto što bi on odbacio”, rekla je glasnogovornica vlade Allegra Stratton na upit hoće li se na televiziji prenositi vakcinisanje britanskog premijera.

“No mislim da isto tako znamo da on ne bi primio dozu koja bi trebala biti za nekoga ekstremno ranjivog, klinički ranjivog i nekoga ko bi je trebao dobiti prije njega”, dodala je.

Johnson je rekao da će vakcinisanje biti dobrovoljno. Rezultati ankete YouGov pokazuju da 20 posto Britanaca nije uvjereno ili nije sasvim uvjereno u sigurnost vakcine. Njih 66 posto podržalo je ideju da ministar zdravstva Matt Hancock primi dozu vakcine u televizijskom prijenosu.

Johnsonova glasnogovornica također je rekla da je na Buckinghamskoj palači odluka hoće li se vakcinisati 94-godišnja kraljica Elizabeta. Glasnogovornik palače odbio je to komentirati i rekao da su zdravstvena pitanja kraljevske obitelji tradicionalno privatne naravi.

Kraljica i njezin 99-godišnji suprug, princ Filip, koji su u drugom redu prioriteta za vakcinisanje, proveli su nacionalno zatvaranje zemlje ove godine s manjim brojem članova osoblja u dvorcu Windsor.

Planiraju ondje ostati za božićne blagdane umjesto da putuju u Sandringham na istoku Engleske, što inače čine.