Svijet

Boris Johnson se obratio Britancima: “Stiže plimni val omikrona. Stanje je hitno, vakcinišite se booster dozom”

Treće doze vakcinebit će dostupne svakom starijem od 18 godina od ponedjeljka, najavio je britanski premijer Boris Johnson opisavši situaciju kao “krizno omikron stanje”.

“Nemojte imati sumnje, val omikrona dolazi”, rekao je Johnson u izjavi za televiziju u nedjelju.

Izjavio je i kako vjeruje da će treća doza biti ispunjena do kraja januara, prenosi “Jutarnji list”.

Nova omikron varijanta koronavirusa izazvala je veliku uznemirenost u Velikoj Britaniji tokom nedjelje, te je pojačana razina uzbune i to na razinu četiri. Radi se o razini gdje se podrazumijeva visok rizik od transmisije virusa, a posljednji put to se dogodilo u maju.

– Bojim se da se suočavamo sa hitnim stanjem – kazao je. Dodao je kako je sada postalo jasno da dvije doze cjepiva naprosto nisu dovoljne kako bi zaštitile stanovništvo.

– No, dobre su vijesti da su znanstvenici jasno utvrdili kako treća, booster doza, ima učinka – kazao je britanski premijer. Istaknuo je kako stručnjaci u ovom trenutku nemaju dokaza da je omikron soj manje ozbiljan.

– No, i da jest, već sada znamo da je mnogo zarazniji te da bi treća doza mogla smanjiti broj hospitalizacija – kazao je.

Još 1.239 novih slučajeva novih omikron slučajeva zabilježeno je u nedjelju, javlja BBC, što čini ukupno oko tri hijlade slučajeva zaraze novom varijantom virusa.

I lider laburista sir Keir Starmer pozvao je Britance da uzmu treću dozu. Škotska i Sjeverna Irska također su otvorile punktove za cijepljenje odraslih.

Premijerka Nicola Sturgeon rekla je da Škotska ima jednu od najvećih razina vakcinacije, ali je i upozorila da bi idućih sedmica moglo doći do potrebe za jačim mjerama.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare