Zapadni Balkan

Borrell domaćin regionalnim liderima u New Yorku. Poručio šta EU očekuje od njih

Diskusija se usmjerila na aktuelne globalne geopolitičke izazove koji dominiraju dnevnim redom UN-a tokom ove sedmice, sa fokusom na proširenje i ideje o postepenoj integraciji partnera u Evropsku uniju

Visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell bio je domaćin neformalnog sastanka sa liderima Zapadnog Balkana u utorak u New Yorku, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih naroda. Ove godine prisustvovalo je svih šest predsjednika iz regiona. Ovakvi neformalni sastanci se redovno održavaju u kontekstu intenzivirane saradnje sa partnerima sa Zapadnog Balkana u oblasti vanjske politike, a također pružaju priliku za razmjenu mišljenja o izazovima u regionu i njegovoj evropskoj budućnosti.

Diskusija se usmjerila na aktuelne globalne geopolitičke izazove koji dominiraju dnevnim redom UN-a tokom ove sedmice, sa fokusom na proširenje i ideje o postepenoj integraciji partnera u Evropsku uniju.

Visoki predstavnik Borrell i lideri Zapadnog Balkana razgovarali su o tome kako zajednički rješavati štetne posljedice rata Rusije protiv Ukrajine na cijene hrane i energenata, kao i na stabilnost i sigurnost u Evropi i globalno. Visoki predstavnik Borrell je istakao podršku koju EU pruža zemljama Zapadnog Balkana u cjelovitom povezivanju regiona sa evropskim inicijativama za ublažavanje efekata ruske agresije, kao i u rješavanju drugih izazova, uključujući energetsku sigurnost, sigurnost hrane i klimatske promjene.

Visoki predstavnik Borrell istaknuo je važnost bliske saradnje kroz multilateralne forume. U tom je kontekstu podsjetio da Evropska unija računa na sve zemlje kandidate kao svoje pouzdane partnere i u vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici, uključujući i usklađenost sa odlukama Evropske unije u tim oblastima.

Susret je takođe bio prilika za razgovor o očekivanjima u pogledu pristupanja Evropskoj uniji u trenutku kada je politika proširenja Evropske unije dobila novi zamah. Visoki predstavnik je ponovio kontinuiranu snažnu podršku Evropske unije – političku, tehničku i finansijsku - svim zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, s ciljem da im se pomogne u provedbi ključnih političkih, institucionalnih, društvenih i ekonomskih reformi potrebnih za napredak na evropskom putu.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Albanije Bajram Begaj, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, predsjednica Kosova Vjosa Osmani-Sadriu, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.