Svijet

Borrell: Nastavit će se pregovori o nuklearnom sporazumu s Iranom

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da će pregovori o iranskom nuklearnom sporazumu koji su ponovno započeli spriječiti potpuni kolaps sporazuma koji bi mogao potaknuti utrku u nuklearnom naoružanju širom Bliskog Istoka.

Nakon sastanka s iranskim ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amir-Abdollahianom u Teheranu, Borrell je rekao da se razgovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma nastavljaju, piše Guardian. Razgovori su zaustavljeni od marta. Borrell nije dao detalje o točnom datumu nastavka pregovora, ali je rekao da je dogovor Irana i SAD-a dio procesa razgovora. Također, Borrell se sastao i s iranskim šefom nacionalne sigurnosti  Alijem Shamkhanijem.

Prethodni razgovori su prekinuti jer je američki predsjednik Joe Biden nije bio voljan prihvatiti iranski zahtjev da se ukinu sankcije Zboru islamske revolucionarne garde (IRGC). Iran je tražio da revolucionarna garda više ne bude na američkom popisu stranih terorističkih organizacija. 

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Teheranu, Amir-Abdollahian je rekao da su u narednim danima spremni nastaviti pregovore u Beču. 

Izrazio je nadu da će SAD ovog puta slijediti pošten pristup i dati Iranu punu ekonomsku korist od nuklearnog sporazuma iz 2015. poznatog kao Zajednički sveobuhvatni program djelovanja (JCPoA). Donald Trump je 2018. najavio da će Iranu uvesti najvišu razinu ekonomskih sankcija i povukao SAD iz sporazuma.

Pritisak za nastavak pregovora rastao je jer nuklearni inspektorat UN-a izgubio gotovo sav učinkovit pristup iranskim nuklearnim lokacijama. Mnogi regionalni promatrači i dalje sumnjaju da će dogovor biti postignut, ali rat u Ukrajini nije doveo do ekonomskih dobitaka za Iran jer Rusija nudi svoju naftu Kini po sniženoj cijeni. Tako je Rusija istisnula Iran s tržišta.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare