Politika

Bošković o formiranju Vlade HNK: Bošnjaci su nametnuli priču da se BiH brani u HNK i o izdajnicima. Ne znam čega

Vjerojatno je to SDP ali ja ne bih isključio ni SDA, rekao je Stjepan Bošković čelnik kantonalnog ogranka HDZ-a BiH u Hercegovačko-neretvanskom kantonu potvrdivši kako su obavljeni razgovori i sa SDA i s Trojkom.

Bošković je upozorio kako su se u pregovorima pojavili problemi kod bošnjačkih predstavnika o tome ko je izdajnik ali i nametnuta priča kako se BiH brani u HNK-u, prenosi Bljesak.

"Stvoreno je biti ili ne biti na bošnjačkom spektru i stvorila se konfuzija da ne mogu prema nama odgovoriti iz razloga što bi neko trebao biti izdajnik. Ne znam čega ni u kojem obliku", rekao je Bošković.

Nakon pregovora stranaka Trojke i Demokratske fronte s HDZ-om BiH o uspostavi vlasti, Ismet Lulić iz SDP-a BiH rekao je kako je su 'imali konstruktivan sastanak'.

"Vjerujem da ćemo vladu imati jako brzo", izjavio je Lulić.

Ismet Lulić (Foto: Fena)

"Mogu slobodno reći da neke stvari nismo definirali do kraja i da smo ostavili prostora za neki dogovor. Ono što me raduje je što je danas većinom bilo govora o programskim principima i ono što smo cijelo zagovarali da imamo programsku vladu'', rekao je i dodao da ''ono što smo do sada gledali je jako loše''. Rekao je kako je još ostalo još ''sitnica'', ali da još uvijek nema konačnog dogovora budući da HDZ BiH, kao izborni pobjednik u ovoj županiji, razgovara sa svim stranama.

"Drago mi je da se otvorila programska priča", rekao je Lulić i dodao kako nije bilo govora o raspodjeli i omjeru pozicija u budućoj vladi.

Rekao je da im je jutrošnji sastanak "podigao vjeru" da će biti dio vlasti i dodao kako su od početka zagovarali "priču vertikale" te da žele vidjeti i HDZ 1990 kao partnera u vlasti HNK-a.

"Izlazimo kao grupacija zastupnika. To jest, šest. Tu imamo dva člana DF-a, jednog Narod i pravda i tri zastupnika SDP-a. Nastavljamo u ovom obujmu i dalje i nadamo se da će se taj blok proširiti", rekao je.

Bošković je pak rekao kako su "došli do faze gdje brusimo buduću vladu".

"Vjerovatno ćemo nastaviti sutra s SDP-om konkretizaciju, a i SDA bi trebao odgovoriti na naše upite. Na žalost, stvorila se loša klima unutar spektra bošnjačkih stranaka i negdje staje imperativ 7 – 5. Mi želimo razgovarati o konkretnim planovima i ja sam uvjeren da bi tokom sutrašnjeg dana imali skupljenih 20 potpisa za buduću vladu HNK-a", rekao je i dodao kako je došlo do političke borbe oko onoga što nije tema pregovora.

"Svi mi dobro znamo da bi bilo dobro imenovati Vladu sa strankama koje su na razini Vijeća ministara i na federalnoj razini. No, bit će imenovana vlada koja bude imela odgovore na uvjete koje smo mi dali. Uvjeti su da nema eksluziviteta unutar vlade da mi iz ministarstava koje drži SDA ne dobijemo niti jedno zakonsko rješenje, da ni danas nemamo još uvijek zakon o državnim službenicima našeg kantona. Imamo upravu unutar ministarstava gdje neka ministarstva što se tiče državnih službenika su poluispražnjena i ne možemo odgovoriti izazovima", rekao je Bošković.