Vijesti

Bosna i Hercegovina nema novca za nabavku ni za remont helikoptera

Bosna i Hercegovina nabavku helikoptera iz Sjedinjenih Američkih Država koja je trebala biti izvršena do kraja ove godine, zbog nedostatka novca prisiljena je odgoditi čak do 2027. godine.

Iako su prije samo nekoliko dana stigla četiri helikoptera u čijoj je kupovini BiH učestvovala sa 7,5 miliona KM, BiH namjerava nabaviti još ovih letjelica iz SAD, prenosi Capital.ba.

Konkretno, u izmjeni Odluke čiji je predlagač Ministarstvo odbrane BiH stoji da je razlog izmjene što višegodišnji projekt nabavke helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH neće moći biti završen skladno planiranoj i odobrenoj dinamici, a, kako je navedeno, nabavka helikoptera predstavlja nulti prioritet finansiranja.

„Produžavanjem roka realizacije projekta stvorili bi se preduslovi za završetak procedure predmeta nabavke, a sve u cilju ispunjavanja kako vojnih tako i civilnih potreba na prostoru BiH“, navedeno je u dokumentu.

U Ministarstvu odbrane su se požalili i na dotrajalost letjelica zbog godina starosti, te istakli da se na ovaj način dovodi u pitanje operativnost materijalnih resursa za realizaciju propisanih misija OS BiH, ugrožava sigurnost ljudskih i materijalnih resursa, a za dio letjelica nije rentabilno ni dalje ulaganje u remont.

Iako je ranije bilo planirano da višegodišnji projekt remonta helikoptera bude završen od 2013. do 2014. godine i taj rok je produžen i to na 2022. godinu.

„Razlog donošenja Odluke o izmjeni Odluke o višegodišnjem remontu helikoptera je taj što se zbog poteškoća prilikom ugovaranja u proteklim godinama sredstva neće moći utrošiti skladno planiranoj i odobrenoj dinamici“, ističe se u dokumentu, te dodaje da je i remont helikoptera „nulti“ prioritet finansiranja.

Kako je pojašnjeno, stavljanjem finansijskih sredstava na raspolaganje u 2022. godini stvorili bi se preduslovi za završetak procudere te nabavke.

Podsjetimo, prije samo par dana u BiH su iz SAD-a stigla četiri helikoptera vrijednosti 38,5 miliona dolara, od čega je BiH kroz program Foreign Military Sales (FMS) učestvovala sa 4,3 miliona dolara odnosno oko 7,5 miliona maraka.

Preostali dio novca je osigurala Vlada SAD-a sredstvima iz američkog programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Financing (FMF).Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare