Ekonomija

Bosnalijek: Mnogi građani ne uspijevaju do dezinficijensa zbog neracionalne kupovine

Povodom novonastale situacije uslovljene pandemijom koronavirusa COVID-19, iz kompanije Bosnalijek d.d. Sarajevo saopćili su da rade punim kapacitetom, te da radnici čine sve što je u njihovoj moći da osiguraju nesmetano snabdijevanje tržišta u Bosni i Hercegovini.

“Bosnalijek, kao lider u proizvodnji lijekova i drugih farmaceutskih proizvoda, svjestan je svoje pozicije i značaja za građane i zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini. Stoga ćemo daljnje poslovanje maksimalno prilagoditi potrebama domaćeg tržišta i dati puni doprinos očuvanju zdravlja naših građana.

Želimo istaknuti kako je zbog povećane potražnje pokrenuta i dodatna proizvodnja dezinfekcionih sredstava, te da Bosnalijek isporučuje znatno veće količine ovih proizvoda na tržište, nego je to bio slučaj prije pojave koronavirusa COVID-19”, kaže se u saopćenju iz Bosnalijeka.

Naglašavaju da je nužan preduslov za nastavak proizvodnje osiguravanje nesmetanog snabdijevanja neophodnim sirovinama, a da se značajan dio repromaterijala ne proizvodi u Bosni i Hercegovini i mora se uvoziti. Stoga pozivaju sve nadležne institucije u Bosni i Hercegovini, da u saradnji sa vlastima drugih država, hitno reaguju kako bi se osigurao nesmetan transport roba, naročito različitih vrsta repromaterijala.

“Također, želimo uputiti apel vlastima u Bosni i Hercegovini, kao i maloprodajnim objektima u kojima se prodaju proizvodi za dezinfekciju, da donesu mjere kojim će se ograničiti količina koju jedan pojedinac može kupiti, a kako bi ovi proizvodi mogli doći do što većeg broja građana”, napominju iz Bosnalijeka.

Bosnalijek nema svoju maloprodajnu mrežu i svi njihovi proizvodi distribuiraju se putem apoteka i drugih maloprodajnih lanaca.

“Svjesni smo da mnogi građani ne uspijevaju kupiti dezinficijense i to je velikim dijelom posljedica neracionalne kupovine”, kaže se u saopćenju.

Uprava Bosnalijeka, kako dodaju, kontinuirano prati sve preporuke i naredbe nadležnih tijela i provodi sve mjere zaštite svojih radnika.

“Cilj nam je osigurati nesmetan proces proizvodnje na način da se našim radnicima pruži maksimalna zaštita, a da se istovremeno omogući nesmetan rad, kako bi zadovoljili sve potrebe zdravstvenih institucija i građana Bosne i Hercegovine”, kaže se u saopćenju iz Bosnalijeka.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare