Region

Bošnjaci u Hrvatskoj pisali Milanoviću i Plenkoviću: Želimo svog legitimnog predstavnika

Svečanom akademijom u Splitu, održanom u organizaciji udruga bošnjačke nacionalne manjine u tom gradu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, sinoć je obilježen Dan državnosti BiH. Tom je prilikom istaknuta potreba razvijanja prijateljstva među narodima, piše Index.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava se u spomen na dan kad je prije 79 godina, za vrijeme Drugoga svjetskog rata, 25. novembra 1943. održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu.

Rezolucija s Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a ističe da “Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska”.

“Nemamo legitimnog predstavnika, a nas je 25.000 branilo ovu državu”

Predsjednik koordinacije bošnjačkih udruga na splitskom području Kadro Kulašin rekao je na svečanoj akademiji da su bošnjačke udruge nedavno pisale pisma o statusu i položaju Bošnjaka u Hrvatskoj predsjedniku Zoranu Milanoviću. Te premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku sabora Gordanu Jandrokoviću

“Mi nemamo legitimnog predstavnika u Republici Hrvatskoj, a nas je 25.000 branilo ovu državu. Imamo to pravo jer je poginulo više od 1180 Bošnjaka. Svaki sedmi poginuli hrvatski branitelj je Bošnjak i nećemo to zaboraviti”, rekao je Kulašin.

Bošnjačke udruge u Hrvatskoj poslale zahtjev predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću

Podsjetio je da je u julu 1991. kao pripadnik MUP-a RH ubijen Šefik Skenderović. “Vrhovni sud RH nedavno je donio oslobađajuću presudu zbog proceduralnih razloga za one koji su počinili to ubistvo”, rekao je Kulašin. Ocijenio je to “omalovažavanjem Bošnjaka u Hrvatskoj”.

“Kultura je most povezivanja među državama, nacijama, vjerama i građanima”

Izaslanik splitsko-dalmatinskog župana Damir Gabrić istaknuo je važnost razvijanja prijateljskih međunacionalnih odnosa.

Predsjednik Kulturnog društva Bošnjaka u Splitu “Preporod” Edin Nurkić rekao je kako je kultura most povezivanja među državama, nacijama, vjerama i građanima.

Na svečanosti je izveden dramski prikaz Ibrahima Durakovića, Prizivanje duha bosanskoga i duha hercegovačkog.

Podsjetimo, Milanović je jedan od najglasnijih zagovornika “legitimnog predstavljanja” u BiH.

“Bez mira, stabilnosti, reda, demokratije na tim prostorima nema ni slobodne Hrvatske. I tome služi današnja Hrvatska. Kao instrument, da se mirnim načinom, ali odlučno, ako treba i bezobrano i drsko osigura ravnopravnst tom narodu. To je zadatak o čemu naši pali heroji nisu razmišljali. Ali mislim da bi se s tim složili”, samo je jedna od izjava Milanovića o BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare