Politika

Bošnjaci uložili veto: Hrvatski i srpski delegati izglasali hitnu proceduru za Čovićev izborni zakon

Delegati hrvatskog i srpskog naroda izglasali su da se izmjene Izbornog zakona BiH koje je predložio HDZ razmatraju po hitnoj proceduru.

Za je glasalo 14 delegata, pet je bilo protiv i jedan suzdržan. Kako je rečeno postoji opća i entitetska većina.

Međutim, nakon toga je delegat SDA Asim Sarajlić kazao da Klub Bošnjaka jednoglasano traži stavljanje veta.

“Proglašavamo prijedlog zakona štetnim po vitalni nacionalni interes Bošnjaka. Obrazloženje smo čuli na početku”, rekao je Sarajlić.

On je potom obrazložio da je se radi o diskriminatornom zakonu po Bošnjake.

Zahtjev za razmatranje ovog zakonskog prijedloga uputili su poslanici iz Kluba hrvatskog naroda Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak.

Pitanje vitalnog nacionanog interesa pokrenulo je svih pet bošnjačkih delegata (Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić, Amir Fazlić, Munib Jusufović, Denis Bećirović) u Domu naroda BiH.

U Klubu Bošnjaka smatraju da su odluke u tom prijedlogu diskriminatorne, da je prekršen Ustav FBiH kod načina izbora delegata u Federalnom domu naroda, kao i član Ustava BiH, te da su uočene povrede Konvencije o ljudskim pravima i Venecijanske komisije.

Delegat Denis Bećirović je tokom diskusije ocijenio da je ovaj prijedlog antiustavan i protiv Evropske konvencije o ljudskim pravima, te da je samim tim i antievropski.

Delegat Munib Jusufović smatra da se ovim prijedlogom povređuje Ustav Federacije BiH.

Na ove konstatacije delegat Bariša Čolak je replicirao istakavši da nijedan član Ustava BiH nije povrijeđen, kao ni Ustav FBIH.

O ovom prijedlogu zakona sada se, kako je obrazloženo na kraju, treba se izjasniti komisija, a ukoliko se ne postigne konsenzus prijedlog ide na Ustavni sud BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare